23.1 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFost diplomat american, condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Cubei

Fost diplomat american, condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Cubei

Un fost diplomat american a fost condamnat la 15 ani de închisoare, după ce a recunoscut că a acţionat ca agent al Cubei în ceea ce Departamentul de Justiţie a numit una dintre cele mai ample şi mai îndelungate infiltrări în guvernul american, relatează Mediafax.

Victor Manuel Rocha, care a ocupat funcţia de ambasador al SUA în Bolivia din 2000 până în 2002, a pledat vinovat la două acuzaţii, inclusiv aceea de a acţiona ca agent străin ilegal. El a fost acuzat iniţial în decembrie.
Rocha, în vârstă de 73 de ani, a sprijinit în secret Partidul Comunist cubanez aflat la putere şi a ajutat la colectarea de informaţii împotriva Washingtonului timp de peste patru decenii, inclusiv în timpul unei cariere de 20 de ani în cadrul Departamentului de Stat, potrivit procurorilor americani.

„Pledoaria de astăzi pune capăt la mai mult de patru decenii de trădare şi înşelăciune din partea domnului Rocha”, a declarat David Newman, un înalt oficial de securitate naţională din cadrul Departamentului de Justiţie al SUA, în timpul unei conferinţe de presă la Miami. „În cea mai mare parte a vieţii sale, domnul Rocha a trăit într-o minciună”.

Rocha a recunoscut că a lucrat timp de decenii pentru Cuba şi s-a lăudat cu capacitatea sa de a evita detectarea într-o serie de întâlniri în 2022 şi 2023 cu un agent FBI sub acoperire care s-a dat drept reprezentant al serviciului de informaţii externe al Cubei, potrivit unei plângeri penale depuse la tribunalul federal din Miami.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS