23.1 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPeste 90 de morți în urma scufundării unei nave în largul coastei de nord a Mozambicului

Peste 90 de morți în urma scufundării unei nave în largul coastei de nord a Mozambicului

Peste 90 de morți după ce un feribot improvizat supraaglomerat s-a scufundat în largul coastei de nord a Mozambicului.
Barca de pescuit, care transporta aproximativ 130 de persoane, a avut probleme în timp ce încerca să ajungă pe o insulă din apropierea provinciei Nampula, au declarat oficialii.

„Pentru că barca era supraaglomerată și nepotrivită pentru a transporta pasageri, a ajuns să se scufunde. Sunt 91 de oameni care și-au pierdut viața”, a declarat secretarul de stat al lui Nampula, Jaime Neto.

Mulți copii au fost printre victime, a adăugat el, potrivit France 24.

Salvatorii găsiseră cinci supraviețuitori și căutau mai mulți, dar condițiile mării îngreunau operațiunea.
Majoritatea pasagerilor încercau să evadeze de pe continent din cauza panicii cauzată de dezinformarea despre holeră, a spus Neto.

Țara din sudul Africii, una dintre cele mai sărace din lume, a înregistrat aproape 15.000 de cazuri de boală transmisă prin apă și 32 de decese din octombrie, potrivit datelor guvernamentale.

Nampula este regiunea cel mai grav afectată, reprezentând o treime din toate cazurile.

În ultimele luni, provincia a primit, de asemenea, un aflux mare de oameni care fugeau de un val de atacuri jihadiste în vecinul său din nordul Cabo Delgado.

Insula Mozambicului

Neto a spus că o echipă de investigații lucrează pentru a afla cauzele dezastrului navei.

Doi dintre cei cinci supraviețuitori erau tratați în spital, a spus oficialul, potrivit Reuters.

Barca se îndrepta către Insula Mozambic, o mică insuliță de corali care a servit ca capitală a Africii de Est portugheze și a dat numele țării.
Găzduind un oraș fortificat și legat de continent printr-un pod construit în anii 1960, insula este inclusă pe lista Patrimoniului Mondial de către agenția de cultură a ONU, UNESCO.

Mozambic are o coastă lungă a Oceanului Indian și se învecinează cu Africa de Sud, Eswatini, Zimbabwe, Zambia, Malawi și Tanzania. A fost o colonie portugheză până la independență în 1975.
Adăpostul a peste 30 de milioane de oameni, este lovit în mod regulat de cicloane distructive.

În martie, cel puțin o persoană a murit când o navă de pescuit ilegal a naufragiat lângă o plajă din sud.

Cu aproape două treimi din populație trăind în sărăcie, țara și-a pus mari speranțe în zăcăminte vaste de gaze naturale descoperite în Cabo Delgado în 2010.

Dar o insurgență din 2017 purtată de militanți legați de gruparea Stat Islamic a blocat progresul. Peste 5.000 de oameni au fost uciși și aproape un milion au fost forțați să-și părăsească casele de când au început luptele.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia, din cauza incendiilor de pădure

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS