22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn minor oprit pe Aeroportul Craiova. Nu avea acceptul unuia dintre părinți

Un minor oprit pe Aeroportul Craiova. Nu avea acceptul unuia dintre părinți

O femeie, care a încercat să iasă din țară cu un minor deși nu deținea documentele necesare, a fost oprită pe Aeroportului Craiova.

O echipă mixtă formată din polițiști de frontieră și polițist al Biroului Transporturi Aeriene a executat o acțiuneîn incinta Aeroportului Craiova. Astfel, au verificat, în zona porților de îmbarcare, o femeie care călătorea împreună cu un minor, în direcția Bruxelles-Belgia.

Echipa de polițiști a verificat biletele de îmbarcare și documentele de călătorie ale persoanelor. Mama copilului nu deținea documentele necesare pentru a ieși din țară împreună cu minorul. Nu avea acordul legalizat al celuilalt părinte sau un document de călători care să ateste că se deplasează la domiciliu/reședință. Persoanelor nu li s-a permis ieșirea din țară.

Acte necesare la ieșirea din țară

Reamintim pe această cale care sunt documentele necesare la ieșirea din țară în cazul cetățenilor români minori, în funcție de situație:

Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare:

  • Document de călătorie valabil.
  • Acordul celuilalt părinte dacă călătorește însoțit doar de unul dintre părinți.
  • Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele.
  • Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens.
  • Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei.

Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de:

  • Document de călătorie valabil.
  • Acord din partea ambilor părinți.
  • Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește.

Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră. Însă, dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.

Pentru deplasările către state non-Schengen

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulți cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.

Acțiune pe Aeroportul Henri Coandă București

Și pe Aeroportul Henri Coandă București o echipă mixtă a depistat un bărbat din Siria care s-a legitimat cu o carte de identitate falsă. În aceeași zi, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră și polițist din cadrul Biroului Transporturi Aeriene – Aeroportul Internațional Henri Coandă București au verificat un bărbat care se afla în zona porților de îmbarcare.

Echipa de polițiști a solicitat persoanei biletul de îmbarcare și documentele de călătorie. În urma verificării acestora, s-a stabilit, că actul de identitate prezentat, cu însemnele autorităților din Italia, este fals. Bărbatul a declarat că este cetățean din Siria. A recurs la această metodă deoarece intenționa să ajungă în Oslo, Norvegia și nu deținea documentele necesare.

Polițiștii i-au întrerupt călătoria. Au demarat cercetările cu privire la săvârșirea infracţiunilor de:

  • fals privind identitatea,
  • complicitate la fals material în înscrisuri materiale.

La finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Echipele mixte care desfășoară activități punctuale în incinta Aeroportului Internațional Henri Coandă București au mai depistat, ieri, cu ajutorul dispozitivelor mobile care folosesc aplicația eDAC, un cetățean din Nepal care avea emis un mandat de aducere și unul din India care se afla în ședere ilegală pe teritoriul României. Persoanelor nu li s-a permis continuarea călătoriei și au fost predate autorităților competente.

Citește și: (VIDEO) Traficanţi de droguri, reţinuţi. Printre ei era şi un minor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS