17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDescinderi la traficanţii de migranţi din Dolj

Descinderi la traficanţii de migranţi din Dolj

Procurorii DIICOT au dispus efectuarea mai multor percheziţii în Dolj şi alte patru judeţe, pentru destucturarea unui grup infracţional specializat în trafic de migranţi. Potrivit anchetatorilor, migranţii erau preluaţi de pe malul bulgăresc al Dunării şi transportaţi cu bărcile pe malul românesc, în judeţul Dolj. De aici erau preluaţi şi transportaţi în Timişoara sau Arad, de unde se încerca scoterea lor din ţară. Pentru transportul unui migrant, membrii grupului infracțional au încasat între 4.000 și 5.000 de euro. Anchetatorii mai spun că banii obţinuţi din traficarea migranţilor au fost investiţi de membrii grupării în autoturisme de lux şi imobile.

Potrivit anchetatorilor, grupul infracţional era format din cetăţeni români, dar şi bulgari, irakieni şi bengalezi.

„La începutul anului 2023, pe teritoriul României a fost constituit un grup infracțional organizat format din cetățeni români, bulgari, irakieni şi bengalezi, având ca scop comiterea infracțiunii de trafic de migranți, în vederea obținerii în mod ilicit şi facil a unor importante sume de bani, grup care a acționat până în prezent.

Mecanismul infracţional a presupus identificarea de migranți de origine arabă, care doreau să ajungă în țările din vestul Europei, în special Germania. Ulterior membrii grupului acționa pe următoarele paliere: preluarea migranților, cu barca, de pe malul bulgăresc al Dunării, pătrunderea ilegală în România în zona județului Dolj, transportarea acestora cu mașini de marfă către vestul țării, cazarea pentru scurt timp în zona Timișoara-Arad, urmată de preluarea migranților de către alți șoferi și îmbarcarea în autovehicule mari de transport marfă (în general TIR-uri), în încercarea de trecere a graniței spre țări din vestul continentului”, au explicat procurorii DIICOT.

Transportul din Dolj către zona de vest a ţării se făcea cu autoutilitare de transport marfă sau autoturisme de teren, în grupuri de câte 20-30 de migranți.

5.000 de euro pentru transportul unui migrant

Anchetatorii au mai precizat că, de obicei, migranţii erau ascunși printre mărfuri. Din acest motiv, viața le era pusă în pericol pe durata deplasării. De altfel, cu ocazia unui astfel de transport, unul dintre şoferi a fost implicat într-un accident soldat cu rănirea migranţilor. Procurorii au mai explicat că banii obţinuţi din traficarea migranţilor era împărţiţi între membrii grupării.

„Pentru fiecare persoană, membrii grupului infracțional au pretins și primit între 4.000 de euro și 5.000 de euro, sumele obținute în această modalitate, fiind ulterior împărțite între aceștia, în funcție de poziția deținută în ierarhia grupului și de gradul de implicare în activitatea infracțională. În scopul ascunderii provenienței ilicite, banii au fost investiți în autoturisme de lux şi imobile cu destinația de locuință”, au mai precizat oamenii legii.

Pe parcursul urmăririi penale, cu sprijinul poliţiştilor de frontieră din Giurgiu, Dolj, Mehedinţi, Timiş şi Arad, au fost documentate 20 de transporturi de migranţi.

Anchetă făcută cu ajutorul Europol

În cursul zilei de marţi, oamenii legii au descins la domiciliile supecţilor din Dolj, Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Argeş. Procurorii DIICOT au mai precizat că, pe parcursul urmăririi penale, au cooperat cu autoritățile judiciare din Bulgaria și Germania. De asemenea, în anchetă s-a implicat şi Europol, care a facilitat schimbul de informaţii.

Citeşte şi: Zece inculpați, judecați pentru trafic de migranţi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS