13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFost primar, judecat pentru o mită de peste un milion de lei

Fost primar, judecat pentru o mită de peste un milion de lei

Instanţele au dispus începerea judecării a unui fost edil al comunei Vitomirești, Olt. Alături de fostul primar au fost deferiţi justiţiei un fost viceprimar al comunei, angajaţi ai primăriei, inspectori ai Inspectoratului în Construcții Olt, administratori ai unor firme şi persoane fizice. Printre infracţiunile din acest dosar de corupţie se numără abuzul în serviciu, falsul, luarea de mită sau spălarea banilor. Procurorii DNA susţin că fostul primar ar fi primit mită contravaloarea unei locuinţe din Slatina. În schimb, ar fi achitat unei firme lucrări neconforme sau neexecutate la drumurile din comună.

Inculpaţii din acest dosar au fost deferiţi justiţiei de procurorii DNA în octombrie 2022. Fostul edil şi alţi doi inculpaţi au fost trimişi în judecată sub control judiciar pe cauţiune. Anchetatorii au explicat că faptele de corupţie ar fi fost comse cu ocazia modernizării străzilor din comună.

„La data de 09 octombrie 2019, între primăria comunei Vitomirești, reprezentată de primarul Rotea Ion Robert și SC Old & New Construct SRL, reprezentată de unul dintre oamenii de afaceri, inculpat în prezenta cauză, s-a încheiat un contract de execuție lucrări ce avea ca obiect „Modernizare infrastructură rutieră locală în comuna Vitomirești, județul Olt”(…). A doua zi, SC OLD & New Construct SRL ar fi transferat execuția parțială a lucrărilor prin încheierea unui contract de prestări servicii cu un intermediar, contract ce nu a fost înregistrat în actele oficiale încheiate cu beneficiarul.

În contextul menționat mai sus, în perioada 2019-2021, inculpații Rotea Ion Robert și Radu Ion Lucian, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legislației primare și beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de recepție, ar fi acceptat la plată mai multe facturi emise de societatea SC Old & New Construct SRL, în condițiile în care lucrările erau neconforme sau neexecutate”, au precizat anchetatorii.

Mită de peste un milion de lei

Procurorii DNA au mai precizat că prejudiciul adus primăriei Vitomirești este de 19.073.538 lei. De asemenea, ar fi fost produs un prejudiciu de 29.737.646 lei în dauna Ministerului Dezvoltării. Suma reprezintă finanțarea guvernamentală alocată prin FDI în baza unor justificări false pentru lucrări neexecutate sau neconforme. Fondurile pentru realizăarea proiectului ar fi fost obținute de fostul primar cu ajutorul unor documente false.

În final, anchetatorii au precizat că mita primită de fostul edil ddepăşeşte suma de un milion de lei.

„În perioada 25 august – 08 octombrie 2021, pentru „serviciile” de mai sus, omul de afaceri, administrator al SC Old & New Construct SRL, ar fi remis, prin intermediar, primarului Rotea Ion Robert, sub forma contravalorii unei locuințe situate în Slatina, suma de 1.123.332 lei. Pentru a ascunde adevărata origine a banilor, locuința respectivă ar fi fost cumpărată pe numele unuia dintre inculpați”, au mai explicat procurorii.

Fost primar, judecat pentru o mită de peste un milion de lei

Acest dosar de corupţie a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Olt. În noiembrie 2023, judecătorul de cameră preliminară a respins cererile şi excepţiile invocate de către inculpaţii şi a dispus începerea judecăţii. Hotărârea instanţei a fost contestată de mai mulţi inculpaţi la Curtea de Apel Craiova. La sfârşitul săptămânii trecute, judecătorii au respins contestaţiile ca nefondate. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă, aşa că Tribunalul Olt poate fixa primul termen de judecată în acest dosar.

Citeşte şi: Doljeanul care a dat o petrecere la volan, condamnat definitiv

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS