21.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarul din Cârcea scapă de dosarul de evaziune fiscală

Primarul din Cârcea scapă de dosarul de evaziune fiscală

Procurorii Pachetului de pe lângă Tribunalul Dolj au anunţat că s-a dispus clasarea dosarului în care edilul din Cârcea şi soţia sa erau cercetaţi pentru evaziune ficală. Motivul clasării, spun procurorii, este acela că cei doi au achitat prejudiciul adus bugetului de stat (934.236 lei, majorat cu 20%) cu ocazia vânzării unor terenuri câtre Lidl România. În ceea ce priveşte procesul în care MApN a cerut anularea autorizației de construire a depozitului Lidl de la Cârcea, pe 5 martie, Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea cauzei. La Tribunalul Dolj, în septembrie 2023, MApN obţinuse anularea autorizaţiei de construire pentru depozitul Lidl.

Lidl România a cumpărat, în 2020, cu milioane de euro, zeci de hectare de teren în Cârcea. Unele aparţineau familiei primarului din Cârcea, altele fostului primar din Işalniţa, dar şi unor firme. Pentru a parafa înţelegerea, Lidl a pus condiţia ca pe terenul respectiv să se obţină mai întâi o autorizaţie de construire. Este vorba de o autorizaţie pentru construirea unui centru logistic în care Lidl urma să investească în jur de 100 milioane lei Autorizaţia a fost eliberată, Lild a început lucrările, după care au început problemele.

Depozitul care începea să prindă contur se afla aproape de un radar al Ministerului Apărării de care nu s-ar fi ţinut cont atunci când s-a eliberat autorizaţia. În aceste condiţii, în mai 2022, MApN a dat în judecată Lidl, Consiliul Judeţean Dolj şi pe preşedintele CJ Dolj şi a cerut anularea autorizaţiei de construire. La un moment dat, părţile implicate păreau că au găsit o soluţie de împăcare. Ministerul Apărării era dispus să renunţe la procese şi chiar să mute radarul. Judecătorii nu au fost de acord cu înţelegerea şi au obligat Armata să continue judecata.

Autorizaţie de construire anulată de Tribunalul Dolj

În septembrie 2023, Tribunalul Dolj a dispus anularea autorizaţiei de construire nr. 206/28.06.2021, emisă de CJ Dolj. În plus, instanţa a obligat Lidl să desfiinţeze lucrările de construcţii executate în baza autorizaţiei.
Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu recurs de CJ Dolj şi Lidl România. Marţi, pe 5 martie, Curtea de Apel Craiova a casat sentinţa Tribunalului Dolj şi a dispus rejudecarea cauzei de instanţa de fond. Între timp, în august 2023, Lidl România a dat în judecată toate părţile implicate, inclusiv pe cei de la care a cumpărat terenul. Acest dosar se află pe rolul Tribunalului Dolj. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 2 aprilie.

Primarul din Cârcea scapă de dosarul de evaziune

Miercuri, pe 6 martie, procurorii au anunțat că au clasat un dosar de evaziune fiscală deschis pe numele primarului Valerică Pupăză și al soției acestuia.

„Prin ordonanţa din data de 05.03.2024 emisă de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj s-a dispus clasarea faţă de suspecţii P.V. şi P.I.M. pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată(…) apreciindu-se că sunt incidente dispoziţiile art.10 alin.1(1) din Legea 241/2005 şi art.16 alin.1 lit.h din Codul de procedură penală”, au precizat procurorii.

Mai exact, anchetatorii au ţinut cont de faptul că suspecţii au achitat prejudiciul adus bugetului de stat. Astfel, în cursul urmăririi penale, suspecţii au achitat suma de 1.270.701 lei. Suma reprezintă prejudiciul produs prin infracţiunea de evaziune fiscală, majorat cu 20% din baza de calcul. La acestă sumă se adaugă dobânzile şi penalităţile”.

Evaziune fiscală cu ocazia vânzării terenurilor către Lidl

Procurorii doljeni au explicat şi în ce au constat acuzaţiile din dosarul clasat.

„În fapt, s-a reţinut că în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, suspecţii P.V. şi P.I.M. au ascuns sursa impozabilă reprezentată de desfăşurarea unei activităţi independente generatoare de venituri – conform Antecontractului de vânzare cumpărare autentificat la data de 26.06.2020 si Contractului de vânzare cumpărare autentificat la data de 25.02.2021, prin care au înstrăinat către LIDL România un teren intravilan în suprafață totală de 46.991 mp, cu preţul de 9.080.561,80 lei (echivalentul a 1.866.175,36 euro), teren situat pe raza U.A.T. Cârcea, jud. Dolj, pe care urma să se construiască un centru logistic. Astfel, au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 934.236 lei (189.239 euro), reprezentând impozit pe venit şi contribuţii la asigurările sociale şi de sănătate”, au precizat procurorii.

Citește și: (VIDEO) 100 de percheziții la evazioniști din Oltenia


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS