12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljeni exploataţi prin muncă în Spania

Doljeni exploataţi prin muncă în Spania

Trei persoane de origine română au fost reţinute de Poliţia Naţională din Spania, pentru trafic de persoane, extorcare, constituire de grupare infracţională şi infracţiuni împotriva drepturilor lucrătorilor. Potrivit oamenilor legii, suspecţii au exploatat prin muncă patru persoane din Dolj şi Teleorman. În urma anchetei s-a mai stabilit că victimele au fost obligate să muncescă şi în zone agricole din Franța. Banii obținuți au ajuns în conturile deschise pe numele membrilor grupării sau a rudelor acestora.

Oamenii legii au explicat că ancheta a început în februarie, în baza unor informaţii obţinute de ofiţerii Serviciului de Investigații Criminale Dolj. Primele informaţii arătau că exista posibilitatea reţinerii ilegale a unor cetăţeni români, în oraşul Aspe, din provincia Alicante, de către un grup infracţional care îi exploata prin muncă.

A urmat un schimb de informații cu autorităţile spaniole, iar cele sesizate de IPJ Dolj s-au confirmat.

„Astfel, au fost identificate patru victime, cetăţeni români, din judeţele Dolj şi Teleorman, aceştia declarând agenţilor Poliției Naţionale că erau exploatați prin muncă de peste doi ani de zile, fără să beneficieze din punct de vedere economic pentru munca depusă, iar liderul grupării, un bărbat, de 25 ani, cetățean român, le-a reținut actele de identitate, fiind zilnic victimele extorcării, amenințării și violențelor fizice comise de membrii grupării unde se aflau sub exploatare.

Din cercetări s-a stabilit că una dintre victime ar fi plătit membrilor grupării aproximativ 90.000 de euro, pe fondul unei datorii de 100 de euro, acesta primind în schimb câte 40 de euro pe săptămână pentru mâncare”, au precizat poliţiştii.

Victimele românilor, exploatate şi în Franţa

De asemenea, s-a mai stabilit că exploatarea victimelor prin muncă a avut loc în zone agricole din Franța. Banii obținuți erau depuși în conturi bancare create în acest scop pe numele membrilor grupării sau a rudelor acestora.

În urma perchezițiilor efectuate de către polițiști la domiciliul liderului grupului infracțional, au fost ridicați 1.650 de euro și 1.800 de lei. De asemenea au fost ridicate și mai multe extrase de cont bancar, atât pe numele celor sub cercetare, cât și pe numele mai multor rude ale acestora. În conturi au fost găsiţi peste 130.000 de euro, bani proveniți din transferuri bancare efectuate de companiile agricole franceze pentru munca depusă de victime.

Ulterior, Poliţia Naţională din Spania a dispus reţinerea a trei români, doi bărbați și o femeie, cu vârste cuprinse între 24 și 47 de ani. Toţi sunt acuzaţi de trafic de persoane, extorcare, constituire de grupare infracţională şi infracţiuni împotriva drepturilor lucrătorilor.

Poliţiştii mai spun că ancheta nu este încheiată, având în vedere că există informații cu privire la alte victime ale grupării. Pentru identificarea lor se fac schimburi de informaţii între autorităţile române, spaniole şi franceze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS