22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPedeapsă de 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru uciderea unui pieton

Pedeapsă de 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru uciderea unui pieton

Curtea de Apel Craiova a condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare un craiovean de 35 de ani, acuzat că a condus băut şi fără permis şi a ucis un bărbat. Anchetatorii au stabilit că, în seara zilei de 19 martie 2020, inculpatul s-a urcat la volan băut şi fără permis şi s-a luat la întrecere cu un amic. Nici acesta din urmă nu avea permis de conducere. Cursa a avut loc pe DN 6B, între localităţile Goieşti şi Negoieşti. La întoarcere, inculpatul a accidentat mortal un bărbat care circula pe marginea şoselei. Celălalt inculpat din dosar a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare.

Accidentul în urma căruia şi-a pierdut viaţa un bărbat de 44 de ani a avut loc în seara zilei de 19 martie 2020, pe DN 6B.
În urma anchetei s-a stabilit că, în seara zilei de 19 martie 2020, incupatul a hotărât să facă o cursă cu un amic. Şi asta, deşi băuse şi avea permisul suspendat de patru ani.

„Deşi consumase băuturi alcoolice şi avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, încă din anul 2016, inculpatul S.D.I. a urcat la volanul autoturismului său, marca Audi, model A8, înmatriculat în Bulgaria, pe care l-a condus pe DN 6B. Numitul T.C., care, de asemenea, nu avea dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice, a condus autoturismul marca Mercedes-Benz, înmatriculat în Bulgaria. Cei doi au poziţionat autoturismele paralel, pe drumul naţional, ocupând astfel ambele sensuri de mers. Au condus cu viteză, din direcţia Craiova spre Melineşti, inculpatul conducând pe contrasens“, au precizat anchetatorii.

Bărbat ucis de un şofer băut

Procurorii doljeni au mai stabilit că, la întoarcere, inculpatul a ucis un bărbat de 44 de ani. Victima mergea pe marginea şoselei în momentul accidentului.

„La întoarcere, pe sensul de mers Melineşti-Craiova, deşi potrivit propriei declaraţii câştigase întrecerea, inculpatul a condus autoturismul cu viteză mult superioară celei legal prevăzute pentru sectorul de drum respectiv (143 km/h, conform expertizei tehnice efectuate de către expertul desemnat, 105 km/h, conform expertului parte).

În dreptul kilometrului 23 l-a accidentat pe numitul C.C., pieton. După producerea accidentului, maşina condusă de inculpat a oprit la o distanţă de 212 metri, iar acesta a coborât. A abandonat autoturismul şi a părăsit locul faptei, la volanul autoturismului marca Volkswagen Golf, împreună cu numitul T.C. deplasându-se în Craiova, la domiciliul unchiului său“, au mai precizat anchetatorii. În aceeaşi seară, bărbatul s-a prezentat la poliţie. Avea o alcoolemie de 0,47mg/l alcool pur în aerul expirat.

Trimis în judecată pentru omor

Cercetările au fost preluate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Bărbatul de 35 de ani a fost acuzat de omor, conducere fără permis, conducere sub influenţa alcoolului şi împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei. Celălalt inculpat a fost acuzat de conducere fără permis şi împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei. Cei doi inculpaţi au fost deferiţi justiţiei în august 2020. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. În martie 2022, judecătorii au dispus schimbarea încadrării juridice a faptei de omor în ucidere din culpă.

Pedeapsă de aproape 9 ani de închisoare la Tribunalul Dolj

Pe 28 august 2023, Tribunalul Dolj i-a găsit vinovaţi şi i-a condamnat pe cei doi inculpaţi. Craioveanul de 35 de ani a fost condamnat la 6 ani, o lună şi 10 zile închisoare pentru infracţiunile comise. Instanţa a dispus revocarea suspendării unei pedepse de 2 ani şi 10 luni de închisoare primită de bărbat într-un dosar de proxenetism. În final, inculpatul a fost condamnat la 8 ani, 11 luni şi 10 zile închisoare. Celălalt inculpat din dosar a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare. Instanţa a mai dispus ca asigurătorul de răspundere civilă să achite rudelor victimei 18.000 de ei drept despăgubiri materiale. Suma totală de 500.000 de lei a fost acordată rudelor bărbatului ucis cu titlu de daune morale.

Condamnaţi definitiv la Curtea de Apel Craiova

Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de părţile din dosar. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova, instanţă care s-a pronunţat marţi, pe 30 ianuarie. Craioveanul aacuzat de ucidere din culpă a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare. Celuilalt inculpat i-a fost redusă pedeapsa la 2 ani, 4 luni şi 20 de zile închisoare. Instanţa a dispus majorarea cuantumul daunelor morale acordate părţilor civile din dosar la suma totală de 670.000 de lei.
Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă. În cursul zilei de marţi, craioveanul de 35 de ani a fost ridicat de poliţiştii Secţiei 1 Poliţie Craiova. Bărbatul condamnat a fost dus la Penitenciarul Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS