20.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljeni acuzați de trafic de migranţi, în arest

Doljeni acuzați de trafic de migranţi, în arest

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au dispus prelungirea mandatelor de arestare emise pe numele a şase persoane acuzate de constituirea unui grup infracţional şi trafic de migranţi. Instanța a mai dispus ca un alt inculpat din dosar să rămână în arest la domiciliu, dar și încarcerarea unui alt inculpat. Potrivit anchetatorilor, suspecţii au preluat migranţi de pe malul bulgăresc al Dunării şi i-au transportat cu bărci pneumatice în România. De aici, migranţii au fost duşi cu maşinile către graniţa de vest. Trei dintre inculpaţii arestaţi sunt judecaţi într-un dosar asemănător.

Procurorii DIICOT au explicat că gruparea infracţională a acţionat începând cu luna septembrie 2023.
„S-a reținut că, începând cu luna septembrie 2023, membrii unui grup infracțional organizat constituit pe raza județului Dolj au racolat, îndrumat, adăpostit, transportat și transferat migranți, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României cu destinația finală Europa de Vest, obținând pentru fiecare migrant între 500 și 1.000 euro.

Aceștia au fost preluați de pe malul malul bulgăresc al Dunării și transportați cu ambarcațiuni nesigure (bărci pneumatice). După intrarea pe teritoriul României, au fost conduși pe jos până la autovehiculele care i-au preluat și transportat spre granița de vest. Pe parcursul administrării probatoriului, au fost documentate și oprite trei astfel de transporturi, fiind identificați 57 de migranți, de origine siriană”, au precizat anchetatorii.

Şase arestaţi preventiv, doi arestaţi la domiciliu

Pe 29 noiembrie, anchetatorii a pus în aplicare 9 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Dolj și Mehedinți. Cu acestă ocazie au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.
O zi mai târziu, cei opt inculpaţi au fost duşi la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a dispus arestarea a şase dintre inculpaţi. Alţi doi au fost plasaţi în arest la domiciliu. Toți sunt acuzați de comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi și complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat.

Ulterior, pe 21 decembrie, procurorii au cerut și obținut prelungirea mandatelor emise pe numele celor șase inculpați. Mandatele au fost prelungite până pe data de 28 ianuarie, inclusiv. Instanța a mai dispus ca un alt inculpat din dosar să rămână în arest la domiciliu, dar și încarcerarea unui alt inculpat.

Hotărârea Tribunalului Dolj a fost contestată de șapte dintre persoanele arestate la Curtea de Apel Craiova. Marți, pe 28 decembrie, instanța le-a respins contestațiile ca nefondate. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

Trei dintre arestaţi, judecaţi în alt dosar de trafic de migranţi

Trei dintre inculpaţii arestaţi preventiv sunt judecaţi într-un dosar asemănător. În total, în acest dosar au fost deferiţi justiţiei 21 de inculpaţi, printre care şi un cetăţean bulgar. Procurorii au explicat că membrii grupării au îndrumat/călăuzit și transportat ilegal migranți până în zona Timișoarei. Procurorii DIICOT au mai precizat că au fost documentate opt transporturi. În total, au fost introduşi în România 182 de migranți. Ultimul transport a fost depistat la data de 13 ianuarie 2023, când poliţiştii de frontieră au oprit pe raza localităţii Bistreţ un grup format din 21 de cetăţeni sirieni.
Acest dosar se află pe rolul Tribunalului Dolj şi este încă în procedură de cameră preliminară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS