9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEveniment(VIDEO) Vulcanul Merapi a erupt. 11 alpiniști au murit

(VIDEO) Vulcanul Merapi a erupt. 11 alpiniști au murit

-

Vulcanul indonezian de pe Muntele Merapi a erupt, forțând turiștii să fugă de norii de cenușă. 11 alpiniști au murit după erupția vulcanului Muntele Merapi din Sumatra de Vest, potrivit The Guardian.

Un oficial a declarat că trei persoane au fost găsite în viață și că cel puțin 12 alpiniști sunt încă dispăruți. Un alt oficial a stabilit numărul celor dispăruți la 22.

Purtătorul de cuvânt al agenției locale de salvare, Jodi Haryawan, a declarat că eforturile de salvare au fost afectate de erupții sporadice. Căutările continuă, în ciuda riscurilor.

Patruzeci și nouă de alpiniști au fost evacuați din zonă azi dimineață și mulți erau tratați pentru arsuri, a spus el.

„Sunt 26 de persoane care nu au fost evacuate, am găsit 14 dintre ei, trei au fost găsiți în viață și 11 au fost găsiți morți”, a spus Abdul Malik, șeful Agenției de Căutare și Salvare Padang.

El a spus că de sâmbătă au fost în total 75 de drumeți pe munte.

Vulcanul a erupt duminică, rănind alpiniștii și răspândind cenușă vulcanică peste mai multe sate.

Salvați din calea lavei și a cenușei vulcanice

Zhafirah Zahrim Febrina, salvată de pe munte, se află acum într-un spital din apropiere împreună cu tatăl și unchiul ei. Ei au fost prinși de erupție când erau în drumeție cu 18 prieteni de școală.
„Trece printr-o traumă extraordinară”, a spus mama ei, Rani Radelani, de 39 de ani. „Este afectată pentru că și-a văzut arsurile și a trebuit să suporte durerea toată noaptea”

Două trasee de alpinism au fost închise după erupție. Locuitorii de pe versanții Merapi au fost sfătuiți să rămână la 3 km de gura craterului din cauza potențialei lave, a declarat Ahmad Rifandi, oficial al Centrului de vulcanologie din Indonezia.

Aproximativ 75 de alpiniști au urcat, sâmbătă, pe muntele de aproape 2.900 de metri. Peste 160 de personal, inclusiv polițiști și soldați, au fost dislocați pentru a-i căuta, a declarat Hari Agustian, un oficial al Agenției locale de Căutare și Salvare din Padang, capitala provinciei Sumatra de Vest.

S-a raportat mai devreme că opt dintre cei salvați au fost duși la spital cu arsuri și unul avea un membru rupt, a spus el.

Un videoclip de pe rețelele de socializare a arătat că alpiniștii sunt evacuați, cu fețele și părul mânjite cu praf vulcanic și ploaie.

Echipele de salvare au lucrat toată noaptea pentru a-i aduce pe alpiniştii în siguranţă

Merapi este un vulcan activ

Erupția a aruncat cenușă la peste 3.000 de metri în aer. Căderea de cenușă a acoperit mai multe sate și a blocat lumina soarelui, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale de Management al Dezastrelor, Abdul Muhari.

Autoritățile au distribuit măști și au îndemnat locuitorii să poarte ochelari de vedere pentru a-i proteja de cenușa vulcanică, a spus el.
Aproximativ 1.400 de oameni locuiesc pe versanții Merapi din Rubai și Gobah Cumantiang, cele mai apropiate sate se află la cinci până la șase kilometri de vârf.

Nivelul de alertă al lui Merapi a fost menținut la cel de-al treilea dintre cele patru niveluri, a spus Abdul Muhari. Autoritățile au monitorizat îndeaproape vulcanul după ce senzorii au înregistrat o activitate în creștere în ultimele săptămâni.

Marapi se află la o altitudine de aproape 3.000 de metri şi a înregistrat o activitate în creștere în ultimele săptămâni. Indonezia se situează în zona Cercului de Foc al Pacificului, având 120 de vulcani activi.

Citește și: Accident grav în Suceava. O femeie de 24 de ani a murit, iar alți trei tineri au fost grav răniți

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Pasajul suprateran din Craiova va fi reabilitat în acest...

Pasajul suprateran din centrul Craiovei va fi reabilitat în...

ȘTIRI GdS