17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCel puţin 13 morţi în urma furtunii care au măturat părţi din sudul Rusiei, Ucraina şi Moldova

Cel puţin 13 morţi în urma furtunii care au măturat părţi din sudul Rusiei, Ucraina şi Moldova

Vânturi cu putere de uragan, ninsori şi inundaţii care au măturat părţi din sudul Rusiei, Ucraina şi Moldova s-au soldat luni cu cel puţin 13 morţi. Aproape două milioane de persoane au rămas fără curent electric, au anunţat autorităţile, potrivit AFP.

Supranumită „furtuna secolului” de către mass-media ruse, vremea violentă a lovit regiunile sudice Daghestan, Krasnodar şi Rostov. De asemenea, au fost afectate şi teritoriile ucrainene ocupate Doneţk, Lugansk, Kherson, Zaporizhzhia şi Crimeea începând de duminică.

Patru persoane au murit în Rusia şi în Crimeea din cauza furtunilor

Preşedintele Vladimir Putin a urmărit rapoartele privind „dezastrele meteorologice” şi a ordonat guvernului să ia măsuri pentru a ajuta regiunile afectate, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Ministerul rus al Energiei a declarat că aproximativ 1,9 milioane de persoane au fost afectate de întreruperi de energie electrică.

Patru persoane au murit în Rusia şi în Crimeea din cauza furtunilor. Alte patru persoane au murit în Moldova.

În Ucraina, vremea severă a provocat moartea a cel puţin cinci persoane şi a lăsat aproape 1.500 de oraşe şi sate în beznă. Furtunile au aruncat până la 25 de centimetri de zăpadă în unele locuri. „Din nefericire, deocamdată, există câteva decese.

Cmai mare număr (de victime) este în regiunea Odesa – cinci persoane”, a declarat preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky.

Valuri uriaşe s-au prăbuşit peste zonele de plajă de pe coasta rusă a Mării Negre

Valuri uriaşe s-au prăbuşit peste zonele de plajă de pe coasta rusă a Mării Negre, au arătat videoclipuri de pe reţelele de socializare. Viteza vântului a ajuns la peste 140 de kilometri pe oră în unele locuri.

În Republica Moldova, cadavrele a două persoane au fost găsite într-o maşină îngropată în zăpadă în zona de sud-est a oraşului Coscalia, a anunţat presa moldovenească. Un bărbat în vârstă de 48 de ani a fost găsit mort în satul Cruglic din estul ţării. Furtuna a luat viaţa unui alt bărbat la Grigoriopol, în regiunea separatistă Transnistria.

Sute de copaci au fost doborâţi de vânt

În regiunea rusă Krasnodar, care include staţiunile Sochi şi Anapa, mai multe persoane au fost rănite. Sute de copaci au fost doborâţi de vânt, a anunţat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă.

În Vitiazevo, în apropiere de Anapa, furtuna a făcut ca o navă mare de marfă sub pavilion Belize, „Rechinul Albastru”, să se învârtă în jurul său, a precizat ministerul.

Consorţiul Conductei Caspice a anunţat că suspendă încărcarea petrolului şi că îşi pune la adăpost petrolierele din cauza „condiţiilor meteo extrem de nefavorabile”. Rafalele de vânt au avut până la 86 km/h şi valuri de până la opt metri înălţime.

Citeşte şi:Trei răniţi după ce tavanul unei bănci s-a prăbuşit

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS