17.3 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDouă milioane de euro vor primi doi judecători condamnați pentru corupție și apoi reangajați

Două milioane de euro vor primi doi judecători condamnați pentru corupție și apoi reangajați

Două milioane de euro vor primi judecătorii condamnați pentru corupție și apoi reangajați din dosarul „Retrocedărilor de păduri”, scrie Europa Liberă.

Procesul început după ce 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău au fost retrocedate ilegal printr-o hotărâre judecătorească s-a încheiat pe motiv de prescripție. Cei doi judecători implicați în caz se întorc pe funcții și vor primi salariile restante pentru perioada în care au fost suspendați. Ei vor încasa în total aproximativ 2 milioane de euro.

Instanța supremă a decis, recent, încetarea procesului „Retrocedărilor de păduri”

Instanța supremă a decis, recent, încetarea procesului „Retrocedărilor de păduri”, în care s-a judecat restituirea frauduloasă a 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău, pe motiv că a intervenit prescripția. După calculele DNA, terenul valora 303 milioane de euro.

În dosar, Viorel Hrebenciuc (fost parlamentar PSD), Ioan Adam (fost parlamentar PSD), Paltin Gheorghe Sturdza (om de afaceri), Dan Costin Bengescu (om de afaceri) plus alți 13 funcționari publici, inclusiv doi judecători au fost acuzaţi de anchetatori de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină terenuri forestiere echivalente cu o treime din suprafața județului Bacău.

Pădurile, conform dosarului, erau retrocedate în baza unei decizii frauduloase a unui judecător

Pădurile, conform dosarului, erau retrocedate în baza unei decizii frauduloase a unui judecător, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a suprafeței amintite.

După opt ani de judecată, care s-a blocat de fiecare dată la instanța supremă, trei magistrați de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au constatat, pe 13 noiembrie 2023, că cele mai multe fapte din dosarul retrocedărilor s-au prescris. Inclusiv ale judecătorilor implicați, Lorand Andras Ordog și Anca Roxana Bularcă (fostă Adam).

Acum, statul trebuie să le restituie toate drepturile salariale pentru perioada 2015-2023.

Citeşte şi: Spitalul Regional de Urgență Craiova primește suport vital de la Compania de Apă Oltenia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS