9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFoștii manager și director financiar al Spitalului Caracal, acuzați de obținere ilegală a fondurilor europene

Foștii manager și director financiar al Spitalului Caracal, acuzați de obținere ilegală a fondurilor europene

Foștii manager și director financiar al Spitalului Caracal sunt acuzați de obținere ilegală a fondurilor europene și au fost trimiși în judecată de procurorii DNA.

Dumitru Liviu Radu, fostul manager al Spitalului Municipal Caracal, și Marian Mitran, fost director financiar-contabil, au fost acuzați de mai multe infracțiuni, inclusiv abuz în serviciu și fals intelectual. Cei doi sunt suspectați că ar fi încercat să obțină în mod ilegal fonduri europene, sub forma unor stimulente de risc, în contextul măsurilor de sprijin adoptate în perioada decembrie 2020 – martie 2021, în contextul pandemiei de COVID-19.

Obținerea de stimulente de risc

În perioada decembrie 2020 – martie 2021, în contextul aprobării unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, inculpatul Radu Dumitru Liviu împreună cu inculpatul Mitran Marian ar fi întreprins mai multe demersuri pentru obținerea în mod ilegal a unor fonduri europene, sub forma unor stimulent de risc, și ulterior au dispus în mod abuziv de sumele respective.

În conformitate cu dispozițiile legale, în vigoare în acea perioadă, putea beneficia de stimulentul de risc întreg personalul medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cadrul furnizorilor de servicii medicale aflaţi în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, cum a fost și Spitalul Municipal Caracal, cu condiția ca aceste persoane să fi activat în timpul stării de urgenţă și să fi avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19, ori dacă persoanele respective au fost confirmate cu COVID-19 în urma activităţii desfăşurate.

Obținerea de fonduri europene

Cei doi inculpați ar fi întocmit și semnat mai multe documente în care ar fi fost inserate date care nu ar fi corespuns realității, pe care ulterior le-ar fi înaintat către Casa Națională de Asigurări de Sănătate în vederea decontării.
Aceste demersuri ar fi avut ca urmare obținerea pe nedrept de către Spitalul Municipal Caracal a sumei de 740.000 de lei din fonduri europene.
Ulterior, din suma obținută în mod ilegal, inculpații Radu Dumitru Liviu și Mitran Marian ar fi dispus în mod abuziv plata către 136 de persoane a unor stimulente de risc nedatorate, în valoare totală de 326.250 de lei.
În aceeași perioadă, inculpatul Radu Dumitru Liviu nu ar fi dispus acordarea stimulentelor de risc (în valoare totală 45.000 de lei) pentru un număr de 19 persoane îndreptățite să intre în posesia lor.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Citește și: Proxenet de 73 de ani, reținut în Mureș. 100.000 de lei, descoperiți în locuința suspectului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS