15.1 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTânărul care a incendiat o staţie peco, condamnat definitiv

Tânărul care a incendiat o staţie peco, condamnat definitiv

Curtea de Apel Craiova a menţinut pedeapsa de doi ani de înschisoare cu executare aplicată unui tânăr de 24 de ani, acuzat de comiterea infracţiunii de distrugere. Instanţa a dispus rejudecarea acţiunii civile. Potrivit oamenilor legii, în dimineaţa zilei de 27 noiembrie 2022, în timp ce se afla în incinta unei staţii peco din comuna Perişor, tânărul a aruncat cu benzină în incinta staţiei peco şi a dat foc. Înainte de cu trei ore înainte de acest incident, tânărul fusese depistat de poliţişti conducând drogat şi fără permis.

Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că, în noaptea de 26 spre 27 noiembrie 2022, polițiștii au oprit pentru control un autoturism ce circula pe DN 56, în comuna Perișor. La volanul maşinii a fost identificat un tânăr, de 24 de ani, din comuna Izvoare. Şoferul a fost testat cu aparatul drug test, iar rezultatul a fost pozitiv la consumul de canabis și neconcludent la consumul de cocaină, opiu și benzodiazepine. Ulterior, şoferul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice.

În urma verificărilor, poliţiştii au stabilit că tânărul avea suspendat permiosul de conducere. Pe numele şoferului a fost întocmit un dosar penal pentru conducere fără permis şi conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe. După numai câteva ore, acelaşi tânăr a făcut scandal şi a incendiat o staţie peco din comuna Perişor.

Si-a dat foc în incinta staţiei peco

În urma anchetei s-a stabilit că, după ce a fost depistat conducând băut şi sub influenţa drogurilor, tânărul a mers la o stație peco din Perişor. Acolo a consumat băuturi răcoritoare, după care a intrat în conflict cu trei tineri. Tânărul de 24 de ani a intrat în fugă în stația Peco și s-a baricadat în camera frigorifică. Mai departe, a reuşit să intre în biroul şefului de staţie. După aceea a început scandalul.

„Inculpatul a ieșit din biroul șefului de stație, s-a deplasat către tejgheaua din incinta stației, doborând calculatoarele și celelalte bunuri care se aflau pe aceasta, țipând și strigând „Să vină poliția!”. Ulterior, inculpatul a mers din nou în biroul șefului de stație, a blocat ușa pe interior, apoi a luat un recipient care conținea benzină și a împrăștiat substanța în încăpere și pe propriile haine, după care, a ieșit din nou în holul stației și zona deschisă publicului, unde a continuat să stropească cu benzină și să amenințe că va da foc stației peco. Văzând comportamentul acestuia, cei doi angajați ai stației aflați în serviciu au încercat să îl determine să înceteze, dar acesta s-a refugiat din nou în biroul stației, blocându-se în interior. Aici s-a autoincendiat și a dat foc și obiectelor din birou, după care a ieșit în hol”, au susţinut anchetatorii.

Tânărul care a incendiat o staţie peco, condamnat pentru distrugere

Inculpatul a fost deferit justiţiei în decembrie 2022, pentru comiterea infracţiunii de distrugere. Acesta a recunoscut faptele şi a fost judecat numai pe baza probelor administrate de procurori. În iunie, inculpatul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Sentinţa a fost dată de Judecătoria Băileşti.

Firma care deţine staţia peco a solicitat asiguratorului achitarea prejudiciului în valoare 316.188 de lei. Firma de asigurări a acordat despăgubiri de 172.984 de lei, aşa că inculpatul a fost obligat de instanţă să achite diferenţa de 143.204 de lei.
Hotărârea instanţei a fost atacată cu apel de tânărul condamnat la Curtea de Apel Craiova.

Nu au existat probe pentru dovedirea prejudiciului

La sfârşitul lunii octombrie, Curtea de Apel Craiova a menţinut pedeapsa stabilită de Judecătoria Băileşti. Judecătorii au admis apelul inculpatului în ceea ce priveşte latura civilă. Instanţa a susţinut că nu au existat probe care să dovedească prejudiciul,

„Curtea reţine că latura civilă a cauzei este total nemotivată, fiind invocate doar dispoziţiile legale ce guvernează răspunderea civilă delictuală. În soluţionarea laturii civile nu există probe cu privire la suma ce reprezintă contravaloarea lipsei de folosinţă şi nici nu s-a stabilit ce anume din prejudiciu a acoperit asiguratorul”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Craiova, care este definitivă.

Instanţa a dispus rejucarea acţiunii civile de către Judecătoria Băileşti. Dosarul s-a întors la instanţa de fond, care a stabilit următorul termen de judecată pentru data de 22 noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS