14.4 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞi condamnat pentru camătă şi cu averea confiscată

Şi condamnat pentru camătă şi cu averea confiscată

Judecătoria Craiova a condamnat la trei ani şi cinci luni de închisoare un bărbat deferit justiţiei pentru comiterea infracţiunilor de camătă şi şantaj. În plus, instanţa a dispus confiscarea extinsă a unui Porsche Panamera, dar şi confiscarea de la inculpat a sumelor de 880.400 euro şi 40.000 lei. Anchetatorii au susţinut că inculpatul a acordat împrumuturi substanţiale unor oameni de afaceri din Craiova. Dobânzile ajungeau şi la 18.000 de euro pe lună. Potrivit procurorilor, recuperarea dobânzilor „s-a realizat sub constrângeri morale exercitate în mod repetat, asupra lor şi a membrilor familiei”.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au explicat că inculpatul acorda împrumuturi unor oameni de afaceri.
„În activitatea infracţională, inculpatul aborda, în general, persoane cu afaceri în domeniul HORECA şi al comerţului cu legume-fructe, speculând situaţii de insolvabilitate care generau nevoia de capital pentru susţinerea activităţilor economice. După oferirea împrumuturilor, inculpatul stabilea dobânzi lunare în procente considerabile, cuprinse între 6% şi 11% din valoarea împrumuturilor(…).

În unele cazuri, în scopul colectării sumelor de bani cu titlu de dobândă, inculpatul a exercitat acte de constrângere morală asupra persoanelor vătămate, fie prin ameninţări directe cu acte de violenţă, fie prin ameninţări voalate, determinându-i să accepte remiterea dobânzilor în cuantumul şi la termenul stabilit”, au susţinut anchetatorii.

Dobânzi de 18.000 de euro pe lună

Procurorii au mai precizat că cercetările în acest dosar au început după sesizarea din oficiu a ofiţerilor de investigare a criminalităţii economice.

„La data de 05.08.2021, organele de urmărire penală din cadrul IPJ Dolj – SICE, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în perioada 2012 – 2021, numitul (…) i-a remis în mod repetat persoanei vătămate sume de bani în valoare totală de aproximativ 300.000 de euro, percepând dobânzi lunare în procent de 6% din suma împrumutată (circa 18.000 euro/lună). Remiterea sumelor de bani cu titlu de dobânzi de către persoanele vătămate s-a realizat sub constrângeri morale exercitate în mod repetat, asupra lor şi a membrilor familiei, faptele fiind săvârşite în scopul dobândirii unui folos material injust pentru sine”, au mai explicat anchetatorii.

Aceştia din urmă mai spun că inculpatul a stabilit termene lunare de plată, defalcate pe zile. În plus, a întocmit înscrisuri care conţineau informaţii privind termenele de plată ale dobânzilor, valoarea dobânzilor şi valoarea împrumuturilor.

ANAF a descoperit venituri nedeclarate

În rechizitoriu se mai arată că inspectorii ANAF au verificat averea inculpatului şi au constatat că a obţinut venituri nedeclarate.
„Dobândirea unor venituri ilicite prin săvârşirea infracţiunii de camătă este relevată şi de raportul de verificare fiscală nr. 5 din data de 12.02.2021, întocmit de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice. Astfel, în perioada 28.11.2019 – 05.02.2021, inspectorii ANAF au efectuat o verificare privind sursa veniturilor obţinute de inculpat în perioada 01.01.2013 – 31.12.2016, concluzionând că, în perioada menţionată, acesta a obţinut venituri dintr-o sursă nedeclarată şi neidentificată în valoare totală de 393.046 lei”, au susţinut procurorii.
De semenea, inculpatul nu a putut justifica achizițiile a 11 autoturisme de lux. Maşinile au fost descoperite în evidenţele Direcției Impozite și Taxe Craiova. Este vorba de nouă autoturisme Mercedes, un BMW 740 şi un Maserati Ghibli.

Pedeapsă cu executare pentru camătă şi şantaj

Inculpatul a fost deferit justiţiei în ianuarie 2022, pentru comiterea infracţiunilor de camătă şi şantaj. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova, instanţă care s-a pronunţat pe 31 octombrie, anul acesta.
Bărbatul a fost condamnat la trei ani şi cinci luni de închisoare pentru infracţiunile comise. Instanţa a mai dispus confiscarea extinsă a unui autoturism Porsche Panamera şi a dispus menţinerea sechestrului asupra autovehiculului. De asemenea, judecătorii au dipus confiscarea de la inculpat a sumelor de 880.400 de euro şi 40.000 de lei. Judecătoria Craiova l-a obligat pe inculpat să achite unei părţi civile din dosar suma de 10.000 de lei, reprezentând daune morale. Instanţa a respins celelalte pretenţii civile. Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă şi a fost atacată cu apel de părţile din dosar.

Citeşte şi: Turcul prins cu opiu la Calafat, condamnat cu executare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS