19.5 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn condamnat pentru agresiune sexuală cere eliberarea condiţionată

Un condamnat pentru agresiune sexuală cere eliberarea condiţionată

Instanţa de judecată a respins două cereri de eliberare condiţionată formulate de un craiovean de 72 de ani, condamnat pentru agresarea sexuală a unei copile de 5 ani. Potrivit oamenilor legii, suspectul ar fi agresat sexual de două ori o minoră de 5 ani, care era la joacă în zona Esplanada din cartierul Craioviţa Nouă. Agresiunile au fost comise pe 28 și 31 iulie 2022. În aprilie, anul acesta, inculpatul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, iar în septembrie a formulat două cereri de eliberare din penitenciar.

Poliţiştii doljeni au precizat că sesizarea a fost făcută de mama copilei, o femeie de 29 de ani, din Craiova.
„La faţa locului s-au deplasat imediat poliţiştii, unde, pe o bancă, au identificat un bărbat de 71 de ani. În dimineața zilei de 5 august, poliţiştii au efectuat o percheziție domiciliară la locuinţa bărbatului bănuit de comiterea faptei, din municipiul Craiova. În urma percheziţiei, poliţiştii ridicat bunuri care pot constitui mijloace de probă în dosarul penal. Bărbatul a fost condus de poliţişti la sediul poliţiei în vederea continuării cercetărilor”, au explicat oamenii legii.

În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că fetiţa de 5 ani a fost agresată de două ori de suspect. Astfel, poliţiştii au stabilit că, pe 28 și 31 iulie, în timp ce se afla în zona Esplanada, bărbatul a exercitat acte specifice de agresiune sexual asupra unei fetiţe de 5 ani. Bărbatul de 71 de ani a fost arestat preventiv pe 5 august 2022. A fost acuzat de comiterea infracţiunii de agresiune sexuală în formă continuată.

Doi ani de închisoare pentru agresiune sexuală

La începutul lunii aprilie 2023, la vârsta de 72 de ani, inculpatul a fost condamnat la doi ani de închisoare. La începtul lunii septembrie a formulat prima cerere de eliberare condiţionată. Pentru că bărbatul este încarcerat în Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, cererea sa a fost judecată de magistraţii din localitate.
Bărbatul a susţinut în faţa instanţei că a executat jumătate din pedeapsă (cu tot cu perioada petrecută în arest). A mai explicat că pe durata detenţiei a avut un comportament exemplar. De asemenea, nu a fost sancţionat disciplinar, participă la cursul pentru liberare şi la activităţi religioase şi că a achitat daunele morale către victimă.

Cerere de eliberare respinsă de judecători

Judecătorii au constatat că bărbatul condamnat îndeplineşte condiţiile legale pentru eliberarea condiţionată. Instanţa a susţinut însă că bărbatul de 72 de ani nu a adus dovezi că s-a îndreptat.

„Instanţa nu identifică însă elemente suficiente care să contureze dovezile temeinice de îndreptare şi să-i formeze convingerea fermă că scopul pedepsei a fost atins în ceea ce îl priveşte pe petent, astfel încât acesta să poată executa restul pedepsei în libertate, fără a reprezenta un risc pentru societate(…). Instanţa consideră că timpul executat în regim de detenţie nu este suficient pentru atingerea scopului pedepsei – acela de a preveni săvârşirea de noi infracţiuni şi de a forma o atitudine corectă faţă de ordinea de drept”, au susţinut judecătorii.

În final, instanţa a fixat un termen de 5 luni după care bărbatul poate formula o altă cerere de eliberare. Craioveanul de 72 de ani a formulat a doua cerere la sfârşitul lunii septembrie. Şi acesta a fost respinsă de instanţa de judecată.

Agresiunea sexuală

Potrivit Codului Penal, actul de natură sexuală cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani atunci când victima este rudă în linie directă cu agresorul sau nu a împlinit 16 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS