7.9 C
Craiova
duminică, 3 decembrie, 2023
Știri de ultima orăEvenimentPercheziţii în Capitală şi în două judeţe într-un dosar de înşelăciune în domeniul colectării şi reciclării de deşeuri din sticlă

Percheziţii în Capitală şi în două judeţe într-un dosar de înşelăciune în domeniul colectării şi reciclării de deşeuri din sticlă

Treisprezece percheziţii au avut loc joi în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Vâlcea într-un dosar de înşelăciune în domeniul colectării şi reciclării de deşeuri din sticlă. Prejudiciul este de peste 10 milioane de euro.

”La data de 14 septembrie 2023, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 4 au pus în executare 13 mandate de percheziţie domiciliară şi 13 mandate de aducere, în Municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Vâlcea, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (13.061 de acte materiale), cauzând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro”, transmite Poliţia Capitalei.

În fapt, pe parcursul anului 2021, mai multe persoane, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale, au creat un circuit infracţional, prin care ar fi întocmit în fals documente (avize însoţire mărfuri, borderouri ridicare deşeu, tichete cântar, recepţii mărfuri etc), care atestau în mod nereal colectarea, transportul şi reciclarea a peste 19.738 de tone de deşeuri din sticlă.

Din cercetări, s-a stabilit că aceste documente ar fi stat la baza întocmirii dosarelor de trasabilitate a deşeurilor depuse la instituţia cu atribuţii în domeniu. Scopul a fost evitarea corecţiilor ce trebuiau aplicate organizaţiilor care implementează obligaţiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului, în cazul neîndeplinirii obiectivelor asumate.

Astfel, ar fi fost cauzat un prejudiciu de 52.032.542 de lei.    

Persoanele vizate vor fi duse la audieri

În baza mandatelor de aducere care au fost puse în aplicare, persoanele vizate vor fi duse la audieri, în vederea continuării cercetărilor şi a dispunerii măsurilor legale.     

Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 4, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (13.061 de acte materiale).

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi de sprijinul inspectoratelor de poliţie judeţene Vâlcea şi Ilfov.

”De asemenea, în acelaşi context, pentru intensificarea măsurilor de prevenire şi combatere a infracţionalităţii de tip evazionist din sectorul protecţiei mediului, a colectării separate şi a reciclării deşeurilor, în cursul zilei de astăzi, 14 septembrie 2023, Poliţia Capitalei, va desfăşura, cu sprijinul reprezentanţilor Gărzii de Mediu,  activităţi de control la 10 puncte de lucru ale unor societăţi comerciale din domeniul colectării deşeurilor şi materialelor reciclabile”, precizează poliţiştii.

Citeşte şi: Târgu Jiu: Pacientă a chirurgului Gheroghe Neață, decedată după operație. Medicul anchetat penal a fost lăsat de magistrați să opereze

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS