19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCompania de Apă, "abonată" la amenzi după spargerea străzilor din Craiova

Compania de Apă, „abonată” la amenzi după spargerea străzilor din Craiova

Poliţia Locală Craiova a aplicat Companiei de Apă Oltenia(CAO), de la începutul anului, 219 sanţiuni pentru încălcarea prevederilor Regulamentului pentru traversarea prin spargere a străzilor. Valoarea totală a amenzilor este de aproape 200.000 de lei. Tot de la începutul anului, pe rolul Judecătoriei Craiova au fost înregistrate aproximativ 100 de plângeri formulate de CAO împotiva proceselor verbale întocmite de poliţiştii locali. De cele mai multe ori, CAO a fost amendată pentru că, dupa finalizarea lucrărilor, nu a adus străzile sau trotuarele la starea inițială. Alţi operatori autorizaţi să spargă străzile din Craiova au primit alte 67 de sancţiuni, în valoare totală de 111.000 de lei.

Să vedem, pentru început, ce prevede Regulamentul amintit în legătură cu spargerea străzilor şi trotuarelor.
„Intervenția de urgență pe domeniul public de către titularul de rețele se va realiza cu respectarea următoarelor faze în execuție:

a) Semnalizarea rutieră corespunzătoare a lucrării.

b) Tăierea cu maşina de tăiat asfalt a conturului pe care se intervine.

c) După remedierea avariei şi îndepărtarea materialului contaminat din fundaţie, se trece la execuţia lucrărilor de umplutură, prin compactări succesive în straturi de 25-30 cm.

d) Se va executa frezarea sau decaparea pe o lăţime de 0,25 m în jurul intervenţiei, cu colmatarea rosturilor de îmbinare.

e) Aducerea la starea iniţială a sistemului rutier afectat se va executa din acelaşi material existent înainte de spargere în maxim 48 de ore de la aducerea la cota de carosabil neafectat de săpătură, atunci când condiţiile tehnice şi meteo o permit”, se arată în Regulament.

Se pare că operatorii care sparg străzile şi totuarele din Craiova încalcă în mod frecvent aceste prevederi. De altfel, starea străzilor din Craiova, sparte şi reparate de mântuială, se vede cu ochiul liber.

Compania de Apă, amenzi pe bandă rulantă după intervenţii

De la începutul acestui an, adică în opt luni, Poliţia Locală Craiova a sanţionat CAO de 219 ori. De fiecare dată, motivul a fost acelaşi: încălcarea prevederilor Regulamentului pentru traversarea prin spargere a străzilor şi trotuarelor. Valoarea totală a amenzior aplicate CAO este de 182.500 de lei. Nici alţi operatori care au spart străzile şi nu le-au adus la starea iniţială au fost amendaţi.
„De asemenea, precizăm faptul că, în anul 2023, au mai fost aplicate un număr de 67 sancţiuni contravenţionale şi altor operatori autorizaţi să efectueze pe domeniul public al Municipiului Craiova lucrări de racordare/bransare la reţelele tehnico-edilitare, care au încălcat prevederile Regulamentului pentru traversarea prin spargere a străzilor, trotuarelor şi zonelor verzi din municipiul Craiova, în cuantum de 111.000 lei”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova.

Val de plângeri în instanţă

Tot de la începutul acestui an, CAO a fromulat la Judecătoria Craiova aproximativ 100 de plângeri împotriva proceselor verbale întocmite de poliţişti. În cele mai multe dosare nu a fost stabilit primul termen de judecată.
CAO a fost sancţionată şi anul trecut după spargerea străzilor. A formulat plângeri la Judecătoria Craiova, instanţă care s-a pronunţat în câteva dosare.
De exemplu, pe 7 iunie, judecătorii au respins o plângere formulată de CAO. Este vorba de o amendă de 2.000 de lei. Amenda a fost dată de poliţiştii locali în decenbrie 2022, pentru o lucrare făcută de CAO pe bulevardul Nicolae Romanescu. Poliţiştii au susţinut că angajaţii CAO nu au adus la starea initială sistemul rutier afectat de lucrări.

În apărare, CAO a susţinut că „starea de fapt reţinută în procesul verbal nu este reală”. De asemenea, procesul verbal ar fi fost incheiat in mod abuziv, în lipsă. CAO a mai explicat că a respectat măsurile necesare pentru astfel de situații. În final, CAO a solicitat schimbarea sancţiunii amenzii în avertisment. Instanţa a reţinut că, la data constatării faptei, sistemul rutier nu era adus la starea inițială, „deşi trecuse o perioadă semnificativă de timp de la data executării intervenţiei, iar obligaţia aducerii la starea iniţială a asfaltului îi revenea petentei”.

Compania de Apă, lucrări abandonate cu lunile

În iulie, Judecătoria Craiova a admis în parte o altă plângere fomulată de CAO. Instanţa a dispus înlocuirea amenzii de 2.000 de lei cu un avertisment.


În acet dosar, CAO a contestat o sancţiune apliecată în octombrie 2022 de Poliţia Locală. Poliţiştii au susţinut că angajaţii CAO nu au adus o stradă la starea iniţial nici la 10 luni de la termenul din autorizaţia de intervenţie. Apărarea CAO a fost aceeaşi: a fost sancţionată în lipsă, iar cele menţionate în procesul verbal nu sunt reale.
În schimb, reprezentanţii Poliţiei Locale au amintit că aceeaşi Companie a încalcat în mod frecvent prevederile Regulamentului.

„A mai precizat (Poliţia Locală – n.r.) că petenta a fost mai fost sancţionata de către instituţia intimată pentru nerespectarea prevederilor H.C.L. nr. 293/2021, încălcând în mod repetat şi cu rea-credinţă actele normative emise de catre Consilul Local al Municipiului Craiova, iar susținerile acesteia sunt cel puţin subiective, făcute din dorinţa de a scăpa de consecințele răspunderii contravenționale”, se arată în hotărârea instanţei.

Judecătorii au reţinut că angajaţii CAO sunt vinovaţi de sâvârşirea contravenţiei, dar şi că fapta a avut un grad scăzut de pericol social. Instanţa a dispus aplicarea unui avertisment Companiei de Apă Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS