22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentLiderul Proud Boys, condamnat la 17 ani de închisoare pentru revolta din Capitoliu

Liderul Proud Boys, condamnat la 17 ani de închisoare pentru revolta din Capitoliu

Joe Biggs, un lider al grupului de extremă-dreapta Proud Boys a fost condamnat la 17 ani de închisoare. Este una dintre cele mai mari pedepse pronunțate până acum pentru revolta din Capitoliul SUA.

Veteranul armatei americane Joe Biggs, de 38 de ani, a fost un „instigator” al asaltării Congresului din 6 ianuarie 2021, au declarat procurorii. Fostul corespondent Infowars a fost condamnat pentru conspirație și alte acuzații. În instanță, Biggs a pledat pentru clemență și și-a exprimat remușcare pentru acțiunile sale. Sentința a fost pronunțată de judecătorul districtual american Timothy Kelly. Procurorii au cerut o pedeapsă de 33 de ani de închisoare, potrivit BBC.

Condamnare de 15 ani pentru Rehl

Un alt membru al Proud Boys, Zachary Rehl, a fost condamnat joi la 15 ani, tot sub acuzația de conspirație. Rehl, un fost marin american și lider al filialei Proud Boys din Philadelphia, a fost văzut pe video pulverind un iritant chimic asupra ofițerilor din afara Capitoliului în timpul revoltei. Biggs a fost condamnat pentru o serie de acuzații în mai, inclusiv conspirație sedițioasă, intimidare sau amenințări de a împiedica oficialii să-și îndeplinească atribuțiile și interferența cu forțele de ordine în timpul tulburărilor civile.

Joe Biggs (dreapta) cu Enrique Tarrio
Joe Biggs (dreapta) cu Enrique Tarrio

Procurorii au spus că Biggs – un veteran al războiului din Irak și fost corespondent pentru site-ul web de conspirație Infowars – „și-a folosit experiența militară pentru a conduce și controla grupuri mari de oameni sub comanda sa” pentru a conduce o „revoltă împotriva guvernului”. „.

„Biggs s-a văzut pe sine și mișcarea sa ca pe o a doua revoluție americană în care el și ceilalți „patrioți” vor relua guvernul prin forță”, se spune în nota.

Biggs își regretă faptele

Înainte de condamnare, Biggs a cerut scuze pentru faptele sale, în faţa lui Kelly, pierzându-şi vocea de emoţie când a vorbit despre fiica sa, despre care a spus că este o victimă a unei agresiuni sexuale care are nevoie de el, în timp ce el este închis.

„Am fost sedus de mulţime şi am mers înainte. Curiozitatea mea a învins”, a spus Biggs. „Nu sunt un terorist. Nu am ură în inimă”, a adăugat el. „Știu că trebuie să fiu pedepsit și înțeleg”, a spus Biggs.

În timp ce l-a condamnat pe Biggs, judecătorul Kelly a spus că „nu încearcă să minimizeze violența”, dar că revolta din 6 ianuarie a pălit în comparație cu alte evenimente cu victime în masă. O pedeapsă mai strictă, a adăugat el, ar fi putut crea disparități de pedeapsă cu alți revoltați condamnați.

Cinci morți și peste 140 de răniți

Peste 1.100 de persoane au fost arestate pentru acuzaţii legate de asaltul de la Capitoliu. Dintre aceştia, peste 630 au pledat vinovat şi cel puţin 110 au fost condamnaţi în procese.

Cinci persoane, inclusiv un poliţist, au murit în timpul sau la scurtă vreme după revoltă şi peste 140 de poliţişti au fost răniţi. Capitoliul a suferit pagube de milioane de dolari.

Procurorul special Jack Smith, desemnat să investigheze încercări mai ample de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020, l-a pus sub acuzare, între timp, pe Trump, pentru încercarea de a rămâne la putere.

Este una din cele patru puneri sub acuzare care îl vizează acum pe Trump, când campania pentru 2024 urmează să accelereze.

Trump mai este acuzat în Georgia de fapte legate de rezultatul alegerilor din 2020.

În plus, el este acuzat de biroul lui Smith în Florida pentru manipularea greşită a documentelor clasificate şi în New York de falsificarea înregistrărilor contabile în legătură cu bani oferiţi starului porno Stormy Daniels pentru a-I cumpăra tăcerea înainte de alegerile prezidenţiale din 2016.

Citește și: (VIDEO) Bihor: Incendiu la un tren de călători

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS