20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaTrei bulgari suspectați că spionau pentru Moscova, arestaţi în Marea Britanie

Trei bulgari suspectați că spionau pentru Moscova, arestaţi în Marea Britanie

Trei presupuşi spioni ai Rusiei în Marea Britanie, toţi cetăţeni bulgari, au fost arestaţi şi inculpaţi în cadrul unei anchete ample de securitate naţională, potrivit Hotnews.

Inculpaţii au fost reţinuţi în februarie şi de atunci au fost plasaţi în arest preventiv. Aceştia sunt bănuiţi că lucrau pentru serviciile de securitate ruseşti. Cele trei persoane aveau documente false. Este vorba despre paşapoarte, cărţi de identitate şi alte documente pentru Marea Britanie, Bulgaria, Franţa, Italia, Spania, Croaţia, Slovenia, Grecia şi Republica Cehă.

Cei trei inculpaţi – doi bărbaţi şi o femeie – au fost arestaţi în temeiul Legii referitoare la secretul de stat de către agenţi antiterorism din cadrul Poliţiei Metropolitane, care au prerogative în cazurile de spionaj.

Cei trei suspecţi se numesc Orlin Roussev, de 45 de ani, cu domiciliul în Great Yarmouth, Norfolk, Bizer Djambazov, de 41 de ani, din Harrow, în nord-vestul Londrei şi Katrin Ivanova, 31 de ani, de la aceeaşi adresă din Harrow. Cei trei locuiau în Marea Britanie de ani de zile, având diverse slujbe şi mai multe domicilii în suburbii.

Ce lucrau bulgarii în Marea Britanie

Orlin Roussev s-a mutat în Marea Britanie în 2009 şi a lucrat timp de trei ani în domeniul serviciilor financiare. Roussev, a cărui cea mai recentă adresă este o pensiune de pe malul mării din Great Yarmouth, afirmă, de asemenea, că a fost consilier al Ministerului bulgar al Energiei.

În Harrow, foşti vecini i-au descris pe Bizer Djambazov şi pe Katrin Ivanova ca fiind un cuplu. Ei ştiau că Djambazov este şofer, iar Ivanova se descrie pe profilul său de LinkedIn ca lucrând ca asistent de laborator pentru o firmă privată de sănătate.

Cei doi, care s-au mutat în Regatul Unit în urmă cu aproape zece ani, au condus o organizaţie comunitară care oferă servicii bulgarilor, inclusiv familiarizarea acestora cu „cultura şi normele societăţii britanice”.

Procesul începe în ianuarie 2024

Cei trei inculpaţi urmează să fie judecaţi la tribunalul Old Bailey din Londra, în ianuarie. Aceştia încă nu şi-au prezentat pledoariile cu privire la acuzaţii.

Poliţia antiteroristă a recunoscut public că dedică tot mai mult timp cazurilor în care există suspiciuni de ameninţări la adresa statului şi de spionaj, în special în legătură cu Rusia. Îngrijorarea autorităţilor vine ca urmare a unor incidente celebre petrecute în ultimii ani care au implicat operaţiuni ale serviciilor secrete ruseşti în Marea Britanie.

În 2018, agenţi ruşi au încercat să îl ucidă pe fostul agent dublu Serghei Skripal şi pe fiica sa Iulia în Salisbury, Wiltshire, folosind agentul neurotoxic mortal Noviciok.

În 2006, fostul ofiţer de informaţii rus Aleksandr Litvinenko a fost ucis la Londra după ce a fost otrăvit cu poloniu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS