14.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăEveniment(VIDEO) Cei cinci pasageri ai submersibilului Titan, declarați morți

(VIDEO) Cei cinci pasageri ai submersibilului Titan, declarați morți

Cei cinci pasageri ai submersibilului Titan au fost declarați morți de către paza de coastă americană, potrivit BBC.

Cele cinci persoane care au murit pe submersibilul Titan au fost „adevărați exploratori”, a spus compania care a operat scufundarea. Bărbații „au împărtășit un spirit distinct de aventură”, a spus OceanGate într-un comunicat.

Cei cinci au murit în ceea ce Garda de Coastă a SUA crede că a fost o implozie catastrofală. Părți ale submersibilului au fost găsite joi, la aproximativ 1.600 de picioare (487 m) de prova epavei Titanicului. Submesibilul a dispărut duminică.

Bărbații de la bordul submarinului erau:

  • Stockton Rush, CEO-ul OceanGate, de 61 de ani,
  • omul de afaceri britanic-pakistanez Shahzada Dawood, de 48 de ani,
  • fiul său Suleman, de 19 ani,
  • omul de afaceri britanic Hamish Harding, de 58 de ani,
  • Paul-Henry Nargeolet, un fost scafandru al marinei franceze și explorator renumit, de 77 de ani.

Căutare internațională

La o conferință de presă de joi, contraamiralul John Mauger de la Paza de Coastă a SUA a spus că se crede că resturile sunt submersibilul Titan. Nu este clar ce a dus la distrugerea Titanului, dar s-a dovedit că Marina SUA ar fi putut auzi că acesta implodează.
Un oficial al marinei a declarat pentru CBS News că „o anomalie acustică compatibilă cu o implozie” a fost detectată la scurt timp după ce Titanul a pierdut contactul cu suprafața.

Dispariția navei a dus la o căutare internațională masivă care a implicat echipe americane, canadiene, britanice și franceze. OceanGate a spus că apreciază „angajamentul lor de a găsi acești cinci exploratori și zilele și nopțile lor de muncă neobosită în sprijinul echipajului nostru și al familiilor lor”.

Familiile celor dispăruți, mulțumesc echipelor de salvare

Familia domnului Harding l-a descris ca fiind „unic în felul lui”. „Era un explorator pasionat – indiferent de teren. Și-a trăit viața pentru familia sa, afacerea lui și pentru următoarea aventură”, a spus familia într-un comunicat publicat de compania lui Harding, Action Aviation.

Familia Dawood a mulțumit echipajelor de salvare și a spus că sunt „copleșiți de dragostea și sprijinul pe care le-au primit. Suntem recunoscători celor care au arătat ce este mai bun în umanitate”.

Azmeh Dawood a declarat pentru NBC News că nepotul ei, Suleman, a fost „îngrozit” înainte de a pleca în călătorie. El și-a înfruntat temerile pentru că era dornic să-i facă pe plac tatălui său. „Este o situație ireală”.

Expertul în scufundări David Mearns a spus că și-a pierdut doi prieteni, domnul Harding și domnul Nargeolet, într-un „cel mai oribil mod”.

„Hamish Harding a fost un personaj grozav”, a spus Mearns, adăugând că domnul Nargeolet a fost „aproape o legendă cu adevărat” în domeniul explorării de adâncime.

Autorităţile au reconstituit în întregime coca submersibilului 

Fragmente au fost descoprite la aproximativ 480 de metri de prova Titanicului, anunţă Paza de Coastă americană.

Acest tip de fragmente, care fac parte din coca exterioară a submersibilului, rezultă probabil în urma unei ”pierderi catastrofale” a camerei de presiune.

Autorităţile au putut ”să reconstituie în întregime coca Titan”, cu ajutorul descoperirii a cinci elemente care au aparţinut submersibilului.

Submersibilul Titan, dat dispărut în apropierea de epava Titanicului, ar fi făcut ”implozie”, potrivit primelor elemente ale autorităţăilor americane.

”Ar fi putut să aibă loc o explozie în coloana de apă a submarinului”, estimează Paza de Coastă americană.

Pe locul unde a fost găsit submersibilul nu există niciun ”fragment din Titanic, este un loc plat”, precizează Paza de Coastă, ceea ce ridică orice îndoieli cu privire la originea fragmentelor găsite.

Zgomotele auzite sub apă nu aveau legătură cu submersibilul, a mai confirmat Paza de Coastă americană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS