14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPolițiștii români, ajutați de negociatori și psihologi din Israel pentru salvarea fetiței sechestrate de tată

Polițiștii români, ajutați de negociatori și psihologi din Israel pentru salvarea fetiței sechestrate de tată

Polițiștii români au fost ajutați de negociatori și psihologi din Israel pentru salvarea fetiței sechestrate de tată, în Chiajna.

O celulă de criză israeliană, care a contribuit decisiv la eliberarea fetiţei de cinci ani, sechestrată de tatăl ei care ameninţa că se va arunca în aer. În echipă au fost experţi negociatori, psihologi şi cercetători israelieni.

Şeful Poliţiei Române, Benone-Marian Matei, ar fi luat legătura cu ataşatul Poliţiei israeliene de la noi şi i-a cerut ajutorul, potriviti romania.postsen.com.

Dean Elsdunne, purtător de cuvânt internaţional al poliției israeliene: „Incidentul pe care l-am văzut desfăşurându-se joia trecută a fost unul extrem de sensibil şi suntem bucuroşi ca s-a terminat în siguranţă. La aproximativ 07.30 dimineaţa, vineri, a doua zi după incident, echipa noastră de negociatori, de aici, din Israel, a răspuns unei solicitări a ataşatului Poliţiei din România, care a primit o cerere directă de la şeful Poliţiei Române.

Este important de ştiut că în timp ce ataşatul Poliţiei se afla la locul incidentului, echipa de negociatori nu a zburat în România, ci a lucrat de la centrul de comandă pe care îl avem aici. Echipa pe care o avem e printre cele mai bune din lume, cu ani întregi de experienţă la activ“. 

Fetița este încredințată mătușii paterne

Pe de altă parte, avocata suspectului susține că, de fapt, ea l-a convins să renunțe la amenințări, ajutată și de un bărbat care l-a sunat.

Zanfira Stepănescu, avocata tatălui fetiței: „Noi am rezolvat cu blândețe, uman, cu înțelegere. Nu am avut respingere din partea lui, i-am explicat ce înseamnă dacă se desparte de mama copilului, care sunt drepturile lui de tată sau ale celui care nu primește copilul în întreținere. Nu, el e sigur că se vor împăca”.

Sechestratorul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, pentru amenințare, violență domestică și lipsire de libertate. Dacă va fi găsit vinovat, va primi un plus de pedeapsă de zece luni pentru că, în trecut, a condus fără permis. Până atunci, pe numele lui și al soției sale, a fost emis un ordin de protecție provizoriu pentru cinci zile, cerut de reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului Ilfov, ca să nu se apropie de fetiță. Copila a fost consultată de un psiholog și încredințată apoi mătușii paterne. Întreaga familie este monitorizată de inspectorii DGASPC, până la finalizarea cazului.

Autoritățile din Israel s-au confruntat cu un caz similar

Presa de la Ierusalim scrie că apelul ar fi venit după ce, în urmă cu câteva luni, autoritățile din Israel s-au confruntat cu un caz similar. Un bărbat s-a baricadat în locuință alături de copiii lui, însă, din păcate, povestea lor s-a încheiat tragic. Cel mai probabil, negociatorii români au fost sfătuiți mai ales ce greșeli să nu facă în cazul din Chiajna.

Colaborarea a fost salutată și de ambasada Israelului la București, care a precizat că „prin intermediul unui reprezentant al poliției israeliene, prezent la fața locului, s-a stabilit comunicarea între echipa de negociere română aflată în teren și poliția israeliană, care a analizat datele și a transmis recomandări de acțiune echipei de negociere române”.

Citește și: Vâlcea: Restricții de circulație pe DN 7 și DN 7CC

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS