16.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăEvenimentAlexei Navalnîi, în stare „critică” după o altă otrăvire

Alexei Navalnîi, în stare „critică” după o altă otrăvire

​Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi, care se află într-o colonie penală, se confruntă cu dureri puternice de stomac care ar putea fi rezultatul unei otrăvi cu acțiune lentă, a declarat vineri un apropiat opozantului, Ruslan Șaveddinov, relatează Hotnews.

Ruslan Șaveddinov a declarat că o ambulanță a fost chemată săptămâna trecută la colonia penală de maximă securitate IK-6 din Melekhovo, la aproximativ 250 km est de Moscova, unde este reținut.

„Înțelegem că situația trebuie să fi fost foarte proastă dacă a fost chemată o ambulanță”, a spus el, adăugând că autoritățile închisorii au refuzat să îl interneze pe Navalnîi la spital. Declarațiile aliatului lui Șaveddinov vin după ce cu o zi înainte și purtătoarea de cuvânt a disidentului, Kira Yarmysh, a spus că Navalnîi a slăbit cu 8 kilograme în puțin peste două săptămâni și că cel mai probabil ar fi rezultatul unei noi otrăviri.

Bărbatul de 46 de ani ispășește pedepse de 11 ani și jumătate, sub acuzații care includ fraudă și sfidarea instanței, despre care organizațiile pentru drepturile omului spun că au fost inventate pentru a-l reduce la tăcere.

Navalnîi ar primi otrava prin alimente

Șaveddinov a spus că echipa sa credea acum că Navalnîi este otrăvit încet. „Teoria noastră este că îl ucid treptat, folosind otravă cu acțiune lentă care este aplicată prin alimente”, a spus el.

„Ar putea suna a paranoia, dar după otrăvirea cu noviciok, pare complet plauzibil. A slăbit 8 kg în două săptămâni, acest lucru nu s-a întâmplat înainte și medicii nu îi spun de ce suferă atât de mult”, a spus Șaveddinov.

Întrebat despre afirmațiile conform cărora Navalnîi ar putea fi otrăvit încet, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că Kremlinul nu urmărește starea sănătății sale și că aceasta este o chestiune ce ține de serviciu federal penitenciar.

Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok, un agent neurotoxic de fabricație sovietică, într-o călătorie în Siberia în 2020.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS