11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDoar trei pedepse cu executare în dosarul „Water Park“

Doar trei pedepse cu executare în dosarul „Water Park“

Tribunalul Dolj a dat, luni, o sentinţă în dosarul privind fraudarea fondurilor europene cu ocazia construirii complexului „Water Park“ din Craiova. După aproape şapte ani de judecată, instanţa a constatat că cea mai mare parte dintre infracţiunile reţinute de procurorii DNA s-au prescris.

Din cele nouă persoane deferite justiţiei în noiembrie 2016, două au primit pedepse de patru ani de închisoare cu executare, iar una de trei ani, tot cu executare. Alţi patru inculpaţi au fost condamnaţi cu suspendare. Faţă de ultimii doi inculpaţi din dosar, instanţa a dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor. Instanţa a obligat inculpaţii să achite aproape 5 milioane de lei Primăriei Craiova şi peste 7 milioane de lei Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Procurorii DNA anunţau, în noiembrie 2016, trimiterea în judecată a nouă inculpaţi şi trei societăţi comerciale suspectate că au fost implicate în fraudarea fondurilor europene cu ocazia construirii „Water Park“.
Printre inculpaţi s-au numărat reprezentanţi ai unor firme, dirigintele de şantier sau managerul tehnic desemnat de Primăria Craiova în echipa de implementare a proiectului.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au susţinut că infracţiunile ar fi fost comise în perioada 2013-2014.
„La data de 06 februarie 2013, între Primăria Craiova și o asociere de firme din care făcea parte și SC Polystart Impex SRL, controlată de inculpatul D.C., a fost încheiat un contract de lucrări, având ca obiect realizarea unui complex de agrement acvatic în parcul Tineretului din Municipiul Craiova, proiect finanțat din fonduri europene, în valoare totală de 80.699.200 lei.
În acest context, în perioada 2013-2014, inculpatul D.C. a coordonat un întreg mecanism prin care au fost denaturate situațiile de lucrări privind realizarea unuia dintre obiectivele contractului”, au explicat anchetatorii.

Structura de rezistenţă a unei clădiri, schimbată integral

Anchetatorii au mai precizat că, pentru obşinerea unor sume de bani, a fost schimbată structura uneia dintre clădiri.
„În acest sens, a fost schimbată integral, fără respectarea prevederilor legale, structura de rezistență a unei clădiri din cadrul complexului, urmărindu-se reducerea costurilor ocazionate de execuția lucrărilor, în raport cu proiectul tehnic inițial și devizul ofertă, astfel încât diferența în plus dintre sumele de bani solicitate și obținute din fondurile europene, respectiv bugetul național și sumele de bani cheltuite pentru execuția obiectivului să fie însușită pe nedrept(…).
O parte din activitatea infracțională a inculpatului D.C., amintită mai sus, referitoare la derularea și decontarea lucrărilor, a fost cunoscută și de inculpatul F.V., reprezentant al Primăriei Craiova, desemnat în echipa de implementare a proiectului dar și de inculpații S.M. și G.G.”, au mai explicat anchetatorii.

Procurorii au mai susţinut că, pentru a se implica în acest „mecanism” dirigintele de şantier ar fi primit mită. Este vorba de sumele de 115.426.56 lei și 7.000 euro.
La acea dată, procurorii au stabilit că prejudiciul adus Primăriei Craiova şi Ministerului Investiţiilor a fost de 5.547.055 lei.

Doar trei pedepse cu executare în dosarul „Water Park“

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj.
Luni, după aproape şapte ani de judecată, instanţa a constatat că cea mai mare parte dintre infracţiuni s-au prescris. Asociatul asociat majoritar al SC Polystart Impex SRL a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Administratorul firmei a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Patru ani de închisoare a primit şi dirigintele de şantier. Instanţa a mai dispus confiscarea de la acesta a sumelor primite drept mită.

Alţi patru inculpaţi au primit pedepse de doi, respectiv doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Faţă de ultimii doi inculpaţi din dosar, instanţa a dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor.
De asemenea, Polystart a primit o amendă penală de 800.000 de lei. SC IDP Proiect a primit o amendă penală de 48.000 lei.

Instanţa a mai dispus anularea înscrisurilor false şi a obligat inculpaţii să achite aproape 5 milioane de lei Primăriei Craiova şi peste 7 milioane de lei Ministerului Investiţiilor şi Priectelor Europene drept despăgubiri civile.
Hotărârea Tribunalului Dolj poate fi atacată cu apel de părţile din dosar la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS