6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞi poliţiştii mint câteodată

Şi poliţiştii mint câteodată

Inspectoratul de Poliţie Dolj a sancţionat un agent din cadrul Postului de Poliţie Celaru, Dolj, pentru „deficienţe în activitatea poliţistului”. Mai exact, agentul a susţinut într-un răspuns oficial că a sancţionat un bărbat suspectat că a vandalizat un autoturism parcat în faţa unui magazin din comună. Ulterior, a explicat, tot într-un răspuns oficial, că, de fapt, i-a aplicat un avertisment.

Un cititor GdS a sesizat o situaţie mai puţin obişnuită, petrecută la Postul de Poliţie Celaru. În martie 2021, o femeie din comună a sunat la 112 şi a explicat că şi-a găsit maşina vandalizată. O lăsase în parcarea unui magazin din comună şi a suspectat că directorul magazinului făcuse acest lucru. Mai exact, femeia a constatat că pe maşina sa fusese aruncată cenuşă, iar una dintre portiere fusese murdărită cu excremente. Femeia a fost sfătuită dă meargă la secţia de poliţie şi să depună o plângere, lucru pe care l-a făcut. În mai, acelaşi an, a formulat o cerere la Secţia de Poliţie Daneţi pentru a afla ce s-a întâmplat cu plângerea sa. A primit un răspuns de la Postul de Poliţie Celaru, în care i s-a explicat că autorul faptei a fost sancţionat în baza legii 61/1991.

Mai departe, într-un litigiu civil înregistrat la Judecătoria Craiova, bărbatul care ar fi fost sancţionat a susţinut că nu s-a întâmplat acest lucru. A depus la dosar un răspuns primit tot de la Postul de Poliţie Celaru, în care acelaşi poliţist susţinea că, de fapt, i-a aplicat un avertisment poliţienesc scris.

„Deficienţe în activitatea poliţistului”

În ianuarie, anul acesta, femeia s-a adresat IPJ Dolj şi a cerut lămuriri cu privire la cele două răspunsuri formulate de acelaşi poliţist. La sfârşitul lunii februarie, IPJ Dolj a comunicat că agentul a fost sancţionat.
„La sesizarea dumneavoastră adresată conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, înregistrată cu nr. …/25.01.2023, prin care vă arătaţi nemulţumirea cu privire la răspunsul primit în urma sesizării dumneavoastră înregistrată cu nr. …/19.05.2021 la Postul de Poliţie Celaru, vă comunică următoarele: În urma verificărilor efectuate, au fost constatate deficienţe în activitatea poliţistului la care faceţi referire, motiv pentru care au fost dispus măsuri în conformitate cu prevederile art. 59 din Legea 360/2002 privind Statutul Poliţistului”, a transmis IPJ Dolj.


Articolul de lege amintit de IPJ Dolj se referă la cercetarea prealabilă a poliţiştilor pentru stabilirea existenței unei abateri disciplinare. Potrivit legii, procedura disciplinară nu este publică. GdS a încercat să afle ce sancţiune a primit agentul de poliţie, iar IPJ Dolj a explicat acelaşi lucru, că această procedură nu este una publică.

Sancţiunile disciplinare

Potrivit Legii 360/2002, sancțiunile disciplinare ce pot fi aplicate polițiștilor sunt mustrare scrisă, diminuarea salariului funcției de bază cu 5-20% pe o perioadă de 1-3 luni, dar şi amânarea promovării în grade sau funcții pe o perioadă de 1-3 ani. Cele mai aspre sancţiuni sunt trecerea într-o funcție inferioară şi destituirea din poliţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS