10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentUn nou cutremur s-a produs în România

Un nou cutremur s-a produs în România

Un nou cutremur a avut loc în România, în zona Vrancea, marți, la ora 10:51, de magnitudine 3,5 pe scara Richter, potrivit INFP.

Luni, cinci cutremure în lanț au avut loc în România, la doar câteva minute după cel din Turcia. Cel mai mare a avut o magnitudine de 4,6 pe scara Richter.

România și Turcia se află pe plăci tectonice diferite

Deși România și Turcia se află pe plăci tectonice diferite, la distanță, există totuși modalități prin care cele două cutremure pot fi conectate. Este, de altfel, prima dată în istorie când se întâmplă acest fenomen, spun seismologii, conform stirileprotv.ro.

3 și 17 de minute, ora României – acesta este momentul în care cutremurul a zguduit în sud-estul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep. Nouă minute mai târziu, s-a mișcat pământul și la noi, în zona seismică Vrancea-Buzău.

Este pentru prima dată în istorie, spun seismologii, când un cutremur izbucnit pe o falie are efecte și pe teritorii mai îndepăratate, neconectate direct. Mircea Radulian este cercetător științific la Institutul pentru Fizica Pământului și ne arată cum cutremurul de la turci a putut declanșa mișcarea seismică din Vrancea, cu toate că România și Turcia se află pe plăci tectonice diferite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS