22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEveniment(VIDEO) Cutremur de 7.8 în Turcia soldat cu peste 17 morți

(VIDEO) Cutremur de 7.8 în Turcia soldat cu peste 17 morți

-

Cel puțin 17 persoane au fost ucise în Turcia în urma unui puternic cutremur cu magnitudinea de 7,8 gtade pe scara Richter, potrivit CNN.

Cutremurul s-a produs în sudul țării luni la primele ore ale zilei. Zeci de clădiri au căzutm iar oamenii au ierșit pe străzi în timp ce replicile s-au simțit în regiune. Cutremurul s-a produs la 23 de kilometri (14,2 mile) est de Nurdagi, provincia Gaziantep, la o adâncime de 24,1 kilometri (14,9 mile), a declarat Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS). Nurdagi este situat de-a lungul frontierei Turcia-Siria, iar cutremurul a fost resimțit în mai multe țări din regiune, inclusiv în Siria și Liban.

Cutremurul a avut loc în timp ce locuitorii probabil dormeau și nu erau pregătiți pentru impact. Videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare arată zeci de clădiri prăbușite, în timp ce oamenii înspăimântați s-au înghesuit pe străzile întunecate în mijlocul haosului. Salvatorii pot fi văzuți efectuând operațiuni de căutare și salvare cu lanterna. Guvernatorul provinciei Sanliurfa, Salih Ayhan, a declarat pentru CNN, că cel puțin 12 persoane au murit numai în provincia sa. Cel puțin 34 de clădiri s-au prăbușit, conform datelor preliminare, a declarat Erdinç Yılmaz, guvernatorul provinciei Osmaniye de sud.

Zeci de replici

În sudul și centrul Turciei au fost resimțite replici puternice. La aproximativ 11 minute după ce a avut loc cutremurul principal, cea mai puternică replică de 6,7 grade a lovit la aproximativ 32 de kilometri (20 mile) nord-vest de epicentrul cutremurului principal.

O altă replici intensă cu o magnitudine de 5,6 s-a produs apoi la 19 minute după cutremurul principal.

Jurnalistul Eyad Kourdi, care locuiește în orașul Gaziantep, a declarat pentru CNN că au avut loc până la opt replici „foarte puternice” în mai puțin de un minut după cutremurul cu magnitudinea de 7,8. Mulți dintre vecinii săi și-au părăsit casele în urma cutremurului, a adăugat el.

Guvernatorul orașului Gaziantep, Davut Gul, a declarat pe Twitter că „cutremurul a fost resimțit puternic în oraș” și a sfătuit oamenii să aștepte în afara caselor lor și să rămână calmi. „Vă rog să așteptați afară fără panică. Să nu folosim mașinile. Să nu aglomerăm drumurile principale. Să nu ținem telefoanele ocupate”, a spus el.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a transmis mesaje de încurajare celor afectați de cutremur. Erdogan a spus că cutremurul a fost resimțit în multe părți ale țării, iar Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) din Turcia este în alertă pentru a ajuta victimele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Craiova: Marian Vasile de la AUR promite taxe şi...

Candidatul AUR la Primăria Craiova, Marian Vasile, a declarat,...

ȘTIRI GdS