10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentNou cutremur, cu magnitudinea 7,5, a avut loc în Turcia

Nou cutremur, cu magnitudinea 7,5, a avut loc în Turcia

Un nou cutremur, cu magnitudinea de 7,5, a lovit luni la prânz centrul Turciei, a anunțat Centrul Seismologic European-Mediteranean, preluat de Reuters.

De asemenea, un seism a lovit luni capitala siriană Damasc, a anunțat presa de stat. Aceasta nu a oferit alte detalii.

Noile informații vin după ce dimineață un cutremur cu magnitudinea 7,8 a provocat cel puțin 1.300 de morți și peste 6.000 de răniți în Turcia și Siria.

Seismul cu magnitudinea 7,8 a fost urmat de cel puțin 18 replici cu o magnitudine de peste 4, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS). Conform USGS, au avut loc șapte cutremure cu o magnitudine peste 5.

Cea mai puternică replică de până acum a fost înregistrat la doar 11 minute după primul cutremur și a avut o magnitudine de 6,7, a precizat USGS. Experții au avertizat că este posibil să fie înregistrate noi replici puternice în orele și chiar în zilele următoare.

Peste 1200 de oameni au murit în Turcia și Siria și alte câteva mii au fost răniţi, după un cutremur major de 7,8 grade a lovit centrul Turciei și nord-vestul Siriei, prăbușind clădiri și declanșând căutări pentru supraviețuitori în dărâmături.

Cutremurul, care a lovit în dimineaţa de luni, a fost resimțit și în Cipru și Liban.

Mărturiile supravieţuitorilor

„Am fost scuturați ca un leagăn. Eram nouă acasă. Doi fii ai mei sunt încă în dărâmături, îi aștept”, a spus o femeie cu brațul rupt și răni pe față, vorbind într-o ambulanță lângă epava unui bloc cu șapte etaje în care locuise în Diyarbakir, în sud-estul Turciei.
„Nu am mai simțit așa ceva în cei 40 de ani pe care i-am trăit”, a spus Erdem, un locuitor al orașului turc Gaziantep, în apropiere de epicentrul cutremurului, care a refuzat să-și dea numele de familie.
„Am fost zguduiți de cel puțin trei ori foarte puternic”.

În Siria, deja devastată de peste 11 ani de război civil, un oficial guvernamental din domeniul sănătății a declarat că peste 237 de persoane au fost ucise și aproximativ 600 au fost rănite, majoritatea în provinciile Hama, Alep și Latakia, unde numeroase clădiri s-au prăbușit.

În nord-vestul ţării deținut de rebelii sirieni, un serviciu de salvare a declarat că zeci de oameni au fost uciși.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS