10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFostul şef IPJ Dolj, supravegheat după ce a ajuns şef în Poliția Română?

Fostul şef IPJ Dolj, supravegheat după ce a ajuns şef în Poliția Română?

O investigaţie Recorder (Puterea din Umbră) scoate la iveală felul cum „lucrează” unele servicii secrete din România. Unul dintre ele este DGPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, cunoscut ca „Doi și-un sfert”. Potrivit unui angajat din Poliția Română, au existat cazuri în care chiar șefi din Ministerul de Interne au găsit tehnică de înregistrare ascunsă prin birourile lor. Un exemplu este cel al comisarului-șef Constantin Nicolescu, fost şef al IPJ Dolj. Tehnica de ascultare ar fi fost găsită în biroul lui Nicolescu după împuternicirea acestuia ca inspector general adjunct al Poliției Române.

Potrivit unui angajat din Poliția Română, au existat cazuri în care chiar șefi din Ministerul de Interne au găsit tehnică de înregistrare ascunsă prin birourile lor. Asemenea dispozitive ar fi fost mascate, de exemplu, în telecomenzi sau în televizoare. „Doi și-un sfert” este numele sub care este cunoscută, neoficial, DGPI – Direcția Generală de Protecție Internă din MAI.

În Poliția Română funcționează și Direcția Operațiuni Speciale (DOS). Șeful Poliției Române, numit în anul 2019, este Liviu Vasilescu. Anterior acestei funcții, el a fost șeful DOS. Când s-a instalat în funcție noua conducere a Poliției Române, în frunte cu Liviu Vasilescu, specialiști din DOS au fost chemați să verifice birourile șefilor Poliției. În august 2019, specialiști din DOS au găsit un dispozitiv de înregistrare în funcțiune, în biroul lui Constantin Nicolescu, care era inspector general adjunct al Poliției Române. Dispozitivul includea și un microfon. Ceva mai târziu, DOS a găsit, din nou, un asemenea dispozitiv, în același birou. În noiembrie 2019, comisarul șef Nicolescu a ieșit la pensie.

Ulterior, mai arată Recorder, DGPI a efectuat o „procedură de revalidare” pentru cei patru ofițeri din DOS care găsiseră acele dispozitive de interceptare. Apoi, DGPI le-a retras avizul de acces la informații clasificate tuturor celor patru ofițeri DOS. Ca urmare a retragerii accesului la informații clasificate, doi dintre acești patru polițiști au fost forțați să iasă la pensie. Ceilalți doi au fost transferați de la DOS la alte structuri ale Poliției, mai puțin importante.

Nicolescu, 10 ani la conducerea IPJ Dolj

Constantin Nicolescu a condus IPJ Gorj între anii 2001–2009. În aprilie 2009 a fost numit inspector şef al IPJ Dolj, funcţie pe care a ocupat-o până în august 2019.
În august 2019 a fost împuternicit adjunct al Inspectorului General al Poli iei Române.
A mai ocupat această funcţie timp de şase luni, în cursul anului 2012.

Pe 25 noiembrie 2019, prin dispoziția inspectorului general al Politiei Române, comisarul-șef de poliție Nicolescu şi-a încetat raporturile de serviciu la împlinirea limitei de vârstă şi vechimii în grad, cu drept la pensionare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS