10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPână la Lună și înapoi, cu motoare puse de un inginer român

Până la Lună și înapoi, cu motoare puse de un inginer român

O navetă spațială a zburată către Lună și înapoi, pe Pământ cu motoare puse de un inginer român. Inginerul român a fost responsabil cu implementarea a 8 din cele 33 de motoare ale Orion.

Prima misiune a programului Artemis, prin care NASA își propune să retrimită un echipaj uman pe Lună, s-a încheiat zilele trecute cu succes: capsula Orion a survolat Luna și a revenit apoi în siguranță pe Pământ, după o amerizare reușită în Oceanul Pacific. Un rol esențial în reușita acestei misiuni l-a avut și funcționarea ireproșabilă a motoarelor rachetelor care au propulsat naveta, în fazele lansării și ale zborului propriu-zis către Lună și înapoi, pe Pământ. La acest succes a contribuit și un inginer român responsabil cu implementarea a 8 din cele 33 de motoare ale Orion.(sursa:digi24).

Nava Orion a fost prevăzută cu 33 de motoare: cel principal, 24 de motoare pentru controlul altitudinii și deplasarea în jurul axelor și 8 motoare auxiliare, cu rol de „back-up” în caz de urgență. Una din principalele sarcini de serviciu ale inginerului Dragoș Alexandru Păun, în cadrul misiunii Artemis 1, a fost implementarea și integrarea celor 8 motoare de „back-up” ale navei Orion. Motoarele au fost testate și „și-au făcut treaba” inclusiv în momentul decuplării de sistemul de propulsie care a lansat Orion pe un curs spre Lună, după mai bine de o oră și jumătate de la lansare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS