12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEveniment4 persoane, printre care un europarlamentar, arestate

4 persoane, printre care un europarlamentar, arestate

Poliția belgiană a arestat-o ​​pe europarlamentarul socialist grec Eva Kaili, vicepreședinte al Parlamentului European, în legătură cu o anchetă privind corupția care implică gazdele Cupei Mondiale Qatar, a anunțat vineri procuratura.

Arestarea a avut loc la câteva ore după ce alți patru suspecți au fost reținuți în legătură cu același caz, potrivit France 24. Toți patru erau fie cetățeni italieni, fie originari din Italia, a declarat pentru AFP o sursă apropiată cazului. Kaili este partenerul unuia dintre cei patru, asistent parlamentar al Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, a spus sursa. O declarație emisă anterior de procurorii belgieni a menționat o țară din Golf ca parte a anchetei sale, fără a o numi și, deși spunea că printre cei arestați se numără un fost europarlamentar Dar presa belgiană spune că țara în cauză este Qatar și l-a numit pe fostul europarlamentar italian Pier-Antonio Panzeri, care a servit ca socialist în parlament între 2004 și 2019.

Ancheta procurorilor a început în luna iunie

Alături de alte persoane care au lucrat în Parlamentul European – oficialul din Italia ar fi primit bani și cadouri scumpe din Qatar pentru a influența anumite decizii politice sau economice, notează Agenția de știri – AFP. Ancheta procurorilor a început în luna iunie.

Pe parcursul zilei au fost 16 percheziţii la Bruxelles, care au vizat inclusiv consilieri parlamentari.

Presa din Belgia susține că în locuința lui Antonio Panzeri s-a găsit peste jumătate de milion de euro. Acesta fiind în prezent președintele unei asociații care luptă pentru drepturile omului.

Procurorul federal al Belgiei a anunțat arestările anterioare după o serie de raiduri la 16 adrese în capitala Bruxelles. „Perchezițiile de astăzi au permis anchetatorilor să recupereze aproximativ 600.000 de euro în numerar”, au spus procurorii într-un comunicat. „Au fost ridicate și echipamente informatice și telefoane mobile. Aceste elemente vor fi analizate în cadrul investigațiilor”.

Controversa privind drepturile lucrătorilor

O sursă apropiată cazului a confirmat informații de presă conform cărora ancheta a vizat tentative suspectate ale Qatarului de a corupe un fost europarlamentar socialist italian, pe care publicațiile belgiene Le Soir și Knack l-au numit Panzeri. Panzeri, de 67 de ani, conduce în prezent o organizație pentru drepturile omului cu sediul la Bruxelles, numită Fight Impunity.

Potrivit rapoartelor, printre cei arestați s-a numărat și secretarul general al Confederației Internaționale a Sindicatelor (CSI), italianul Luca Visentini. CSI a declarat că este „conștientă” de rapoartele din presă, dar nu are alte comentarii de făcut în prezent. Presupusa mită vine în momentul în care gazda Cupei Mondiale, Qatar, a făcut un efort major pentru a-și îmbunătăți imaginea în fața criticilor legate de recordul său în ceea ce privește protecția lucrătorilor și drepturile omului. Intervievat luni de AFP, Visentini a salutat progresele înregistrate de Qatar în ceea ce privește drepturile lucrătorilor, dar a insistat că trebuie menținută „presiunea” odată ce turneul de fotbal se încheie.

Muncitorii migranți reprezintă peste 2,5 milioane din populația de 2,9 milioane a Qatarului, iar condițiile de muncă au fost puternic criticate, în special în perioada premergătoare Cupei Mondiale. Doha a implementat reforme în sistemul său de muncă pentru migranți, dar criticii insistă că trebuie depuse mai multe eforturi pentru a se asigura că schimbările au un impact. Cupa Mondială din Qatar a fost, de asemenea, împotrivită de acuzații de corupție în jurul votului de atribuire a turneului statului din Golf, bogat în energie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS