11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFost primar, greu de judecat pentru fapte de corupţie

Fost primar, greu de judecat pentru fapte de corupţie

Judecătoria Caracal a dispus, pentru zecea oară în utimii 5 ani, suspendarea judecăţii în dosarul în care un fost primar din comuna Deveselu, Olt, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. De fiecare dată, judecarea dosarului a fost suspendată până când starea de sănătate a inculpatului îi permite să se prezinte în faţa instanţei. Fostul edil a fost deferit justiţiei în 2016, iar de atunci dosarul se află pe rolul Judecătoriei Caracal.

Procurorii olteni anunţau, în aprilie 2016, trimiterea în judecată a două persoane acuzate de abuz în serviciu. Este vorba de edilul comunei Deveselu până în iunie 2012, şi de contabila primăriei la data faptelor.

Anchetatorii au susţinut că faptele penale au fost comise de inculpaţi între anii 2008-2012.

„Inculpatul Beciu Gheorghe, în calitate de primar al comunei Deveselu, Olt, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în perioada ianuarie 2008 – iunie 2012, în cursul a 36 de luni, a dispus în mod abuziv şi contrar dispoziţiilor legale acordarea unor sporuri de dificultate (pentru 12 luni din cursul anului 2008), de dispozitiv (pentru 22 de luni din perioada martie 2008 – decembrie 2009) şi sporuri pentru condiţii vătămătoare (pentru 32 de luni din perioada august 2008 – iunie 2012), cauzând un prejudiciu bugetului local al UATC Deveselu şi, totodată, obţinând un folos material necuvenit pentru sine şi pentru alţi angajaţi ai primăriei ce au primit sporuri ilegale, în sumă totală de 85.534 lei“, au explicat anchetatorii.

Contabila, acuzată că şi-a plătit ratele din contul primăriei

În acelaşi dosar a fost deferită justiţiei şi contabila Primăriei Deveselu la data faptelor. A fost acuzată că a prejudiciat bugetul comunei cu aproximativ 45.000 de lei.

„În calitate de contabil angajat în cadrul Primăriei Deveselu, Olt, în perioada decembrie 2006 – mai 2012, în cursul a 56 de luni consecutive, prin întocmirea şi înaintarea documentelor contabile, a dispus în mod abuziv plata ratelor la două credite de nevoi personale pentru sine şi pentru martora C.R., direct din contul de trezorerie al UATC Deveselu şi fără a fi reţinute din salariile aferente, cauzând un prejudiciu bugetului local al UATC Deveselu în sumă totală de 45.720 lei“, au mai precizat procurorii.

Cei doi inculpaţi au fost acuzaţi de infracţiunea de abuz în serviciu, asimilată infracţiunilor de corupţie.

Fostul edil, greu de judecat pentru fapte de corupţie

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Caracal în martie 2016. După un an, instanţa a dispus suspendarea judecării cauzei până când starea de sănătate a fostului edil îi permitea să participe la judecată. De atunci, acelaşi lucru s-a întâmplat de alte nouă ori, ultima dată pe 7 decembrie, anul acesta.

„Dispune suspendarea judecăţii cauzei până când starea de sănătate a inculpatului B.G. va permite participarea acestuia la judecată. Cu drept de contestaţie la instanţa ierarhic superioară în termen de 24 ore de la pronunţare pentru procuror, părţile şi persoana vătămată prezente şi de la comunicare pentru părţile şi persoana vătămată care lipsesc”, a dispus instanţa.

Între timp, în februarie 2021, contabila primăriei Deveselu la data faptelor a fost condamnată definitiv de Curtea de Apel Craiova. Inculpata a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare. În plus, a fost obligată să achite prejudiciul produs bugetului primăriei Deveselu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS