10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentGrecia organizează operațiune de salvare a unei nave cu 500 de migranți

Grecia organizează operațiune de salvare a unei nave cu 500 de migranți

Paza de coastă a Greciei a salvat marți o barcă de pescuit cu până la 500 de migranți la bord, în condiții de vânt puternic la sud-vest de Creta, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP.
„Apelul de urgență a spus că sunt 400-500 de oameni la bord”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a pazei de coastă, adăugând că operațiunea a fost îngreunată de furtună.

„Ei pot vedea barca, este în derivă, există un număr mare de oameni la bord”, a adăugat ea.

Paza de coastă a spus că a primit un apel de urgență la scurt timp după miezul nopții luni. Două nave de marfă din apropiere, un tanc și două bărci de pescuit italiene au oferit asistență, se arată în comunicat.

Datorită patrulelor întărite ale pazei de coastă elene și ale agenției de frontieră a UE Frontex în Marea Egee, traficanții de migranți folosesc din ce în ce mai mult ruta mai lungă și mai periculoasă de la sud de Creta, spun oficialii greci.

„Optzeci la sută din fluxurile din Turcia merg direct în Italia”, a declarat săptămâna trecută ministrul migrației, Notis Mitarachi, la Skai TV.

Grecia, Italia și Spania se numără printre țările folosite de oamenii care fug din Africa și Orientul Mijlociu

Luna trecută, una dintre bărcile cu pânze despre care se crede că avea 95 de persoane la bord s-a scufundat în insula Kythira, la sud de peninsula Peloponez.

Barca a coborât pe sub o stâncă verticală uriașă. Cel puțin opt persoane au murit, iar supraviețuitorii – în principal din Irak, Iran și Afganistan – au fost transportați în siguranță cu frânghii și o macara de construcție într-o operațiune frenetică înainte de zori.

Grecia, Italia și Spania se numără printre țările folosite de oamenii care fug din Africa și Orientul Mijlociu în căutarea siguranței și a vieții mai bune în Uniunea Europeană.

Paza de coastă greacă a declarat că a salvat aproximativ 1.500 de persoane în primele opt luni ale anului, cu 600 mai puțin faţă de anul trecut.

Organizația Internațională pentru Migrație a înregistrat aproape 2.000 de migranți uciși și dispăruți în Marea Mediterană în acest an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS