15.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPeste 12.000 de doljeni, chemaţi să-şi schimbe permisele de conducere

Peste 12.000 de doljeni, chemaţi să-şi schimbe permisele de conducere

Reprezentanţii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor(SPCRPCIV) Dolj anunţă că, în perioada următoare, expiră valabilitatea permiselor de conducere a peste 12.000 de doljeni. S-a ajuns în acestă situaţie pentru că, în urmă cu 10 ani, înainte de introducerea obligativităţii depunerii unei fişe medicale, mii de persoane şi-au schimbat permisul de conducere. Pentru evitarea aglomeraţiei la ghişeu, doljenii sunt sfătuiţi să înceapă demersurile pentru preschimbarea permiselor.

În 2013, Prin Ordinul nr. 123 privind condiţiile de eliberare a permisului de conducere, au fost introdusă obligativitatea depunerii unei fișe medicale pentru schimbarea permiselor. Până la intrarea în vigoare a acestor modificări, era suficient să se solicite reînnoirea permisului de conducere în perioada de valabilitate a acestuia. Solicitantul beneficia de o nouă valabilitate administrativă de 10 ani, fără a fi necesară depunerea unei fişe medicale. În aceste condiţii, la sfârşitul anului 2012 şi începutul anului 2013, pentru a beneficia prevederile mai permisive, foarte multe persoane au cerut reînnoirea permiselor. Documentele au o valabilitate de 10 ani, care va expira în perioada urmatoare.

Potrivit SPCRPCIV Dolj, este vorba de aroximativ 400.000 de premise de conducere la nivelul întregii ţări, care vor expira în perioada noiembrie 2022- februarie 2023. La nivelul judeţului Dolj, în aceeaşi perioadă vor expira peste 12.000 permise de conducere.
Astfel, în noiembrie expiră 1.418 permise şi în decembrie 1.766. Cele mai multe permise (7.661) vor expira în ianuarie 2023. În februarie 2023 mai expiră alte 1.443 permise de conducere. În total, sunt aşteptate la ghişeele SPCRPCIV Dolj 12.288 persoane.

Cum se schimbă permisul de conducere

Reprezentanţii SPCRPCIV Dolj recomandă persoanelor care se află în acestă situaţie să înceapă demersurile prntru schimbarea permisului.

„Pentru a evita aglomerarea ghişeelor la care se efectuează activităţi de preschimbare a permiselor de conducere, facem un apel la toţi posesorii de permise de conducere din judeţul Dolj şi nu numai, să verifice din timp valabilitatea acestor documente, iar în cazul în care constată că aceasta expiră în perioada urmatoare, să înceapă demersurile pentru preschimbarea acestora”, au precizat reprezentanţii SPCRPCIV Dolj.

Procedura pesntru schimbarea permisului de conducere este destul de simplă. În primul rând, se întocmeşte o fişă medicală la o policlinică autorizată. După aceea se achită o taxă de 89 de lei, care reprezintă contravaloarea permisului de conducere. Taxa se poate plăti online, pe portalul ghiseul.ro, la ghişeele Poştei Române sau la orice agenţie CEC. Ultima operaţiune este programarea online la SPCRPCIV Dolj. Programarea se face pe site-ul drpciv.ro, secţiunea programări online.
În prezent, se pot găsi locuri libere chiar a doua zi. „Acest lucru se poate schimba în perioada următoare, având în vedere că urmează şi perioada sărbătorilor, care, de obicei, este mai aglomerată”, a mai transmis SPCRPCIV Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS