2.8 C
Craiova
sâmbătă, 3 decembrie, 2022
Știri de ultima orăEvenimentIran: Fiica fostului președinte, arestată și acuzată de blasfemie

Iran: Fiica fostului președinte, arestată și acuzată de blasfemie

Autorităţile iraniene au arestat-o, ​marţi, la Teheran pe fiica fostului preşedinte Akbar Hashemi Rafsanjani, acuzată că i-a îndemnat pe oameni la demonstraţii, pe fondul protestelor din Iran după moartea tinerei Mahsa Amini, potrivit www.timesofisrael.com.
Autoritățile au arestat-o ​​marți pe fiica fostului președinte Akbar Hashemi Rafsanjani pentru incitare la proteste, a declarat agenția de presă Tasnim.
„Faezeh Hashemi a fost arestată în estul Teheranului de forţele de securitate pentru că i-a incitat pe oameni să protesteze în stradă”, a anunţat agenţia de presă Tasnim, fără a oferi alte detalii. Fostă parlamentară şi activistă pentru drepturile femeilor, ea a fost acuzată în iulie de justiţia iraniană de propagandă împotriva Republicii Islamice şi blasfemie pe reţelele de socializare.

A 12-a noapte consecutivă de proteste după moartea lui Mahsa Amini

Iranienii au organizat marți a 12-a noapte consecutivă de proteste după moartea lui Mahsa Amini, sfidând o represiune despre care un grup pentru drepturile omului spune că a ucis peste 75 de persoane.

O femeie ține în sus o pancartă înfățișând o fotografie cu Mahsa Amini, de 22 de ani
O femeie ține în sus o pancartă înfățișând o fotografie cu Mahsa Amini, de 22 de ani

Manifestațiile au izbucnit după ce femeia kurdă de 22 de ani a murit în custodia renumitei poliții morale pentru că nu a respectat codul vestimentar strict al Republicii Islamice.

Protestele în Iran au fost declanşate la 16 septembrie, când Mahsa Amini, de 22 de ani, a murit în spital, la trei zile după ce a fost arestată la Teheran pentru încălcarea unui cod vestimentar strict pentru femeile din Republica Islamică Iran, care trebuie să îşi acopere părul în public. Potrivit unui raport care include demonstranţi şi forţele de securitate publicat de agenţia de presă iraniană Fars, aproximativ 60 de persoane au fost ucise de la începutul mişcării de protest.

Mişcarea de protest s-a extins în mai multe oraşe iraniene, iar unii manifestanţi au lansat sloganuri antiguvernamentale, potrivit presei locale. Peste 1.200 de protestatari, inclusiv femei, au fost arestaţi din 16 septembrie, au declarat autorităţile.

La sfârşitul anului 2012, Faezeh Hashémi, de 59 de ani, a fost arestată şi condamnată la şase luni de închisoare pentru „propaganda” împotriva Republicii Islamice Iran.

Tatăl său, Akbar Hashemi Rafsanjani, preşedinte între 1989 şi 1997, a fost un moderat care a susţinut îmbunătăţirea legăturilor cu Occidentul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS