6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCondamnat în Italia pentru crimă, execută pedeapsa în România

Condamnat în Italia pentru crimă, execută pedeapsa în România

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus transferarea într-un penitenciar din România a unui bărbat de 43 de ani, condamnat în Italia la 30 de ani de închisoare. Bărbatul a fost acuzat de uciderea unui român, în august 2015, în Reggio Calabria, Italia. Anchetatorii au stabilit că motivul crimei ar fi fost gelozia.

Anchetatorii italieni au precizat că, pe 3 august 2015, în jurul orei 22.00, la intrarea în sediul poliției din Reggio Calabria s-a prezentat un bărbat rănit. Acesta a fost identificat ca fiind un cetăţean român de 36 de ani, care a fost transportat la Secția de Primiri Urgențe.

După primele cercetări, oamenii legii au stabilit că bărbatul fusese înjunghiat cu puțin timp înainte, în Piazza Garibaldi din apropiere. Victima a decedat în dimineaţa zilei de 4 august.
Poliţiştii au ridicat imaginile surprinse de sistemele de supraveghere din zonă şi l-au identificat pe autorul crimei. Este vorba de un român care avea tot 36 de ani. Alţi doi români au fost suspectaţi de complicitate la omor.

Victima şi autorul crimei, implicaţi în prostituţie

Autorităţile italiene au mai stabilit, potrivit presei locale, că motivul crimei a fost gelozia.
„Reconstituirea minuțioasă a faptelor a arătat că omorul a fost comis în cadrul unui grup restrâns de cetățeni extracomunitari, implicați preponderent în prostituție. Motivul pentru care s-a ajuns la crimă, a reieşit din cercetări, ar fi gelozia. Autorul faprei ar fi „furat” femeia defunctului și, când acesta din urmă i-a cerut socoteală, a urmat o luptă violentă în care victima ar fi fost atacată inițial cu o sticlă spartă și ulterior cu un cuțit. Victima a fost înjunghiată în spate, în timp ce încerca să scape”, nota newz.it.

În ianuarie 2019, inculpatul a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru omor şi port ilegal de cuţit. În martie 2019, pedeapsa i-a fost contopită cu o alta de 3 ani de închisoare, primită de acelaşi român în iunie 2016, într-un dosar de vătămare corporală gravă.

Condamnat în Italia pentru crimă, încarcerat în România

Anul acesta, autorităţile italiene au hotărât să-l trimită în România pe bărbatul condamnat. La începutul lunii august, pe rolul Curţii de Apel Craiova a fost înregistrată o cererea de recunoaştere a hotărârilor penale străine. Ieri, instanţa a admis solicitarea aotorităţilor din Italia şi a dispus ca bărbatul condamnat să execute pedeapsa în România.

„Admite cererea formulată de autorităţile judiciare din Italia. Recunoaşte sentinţa nr. 1283/2016 pronunţată la data de 30.09.2016 de Gip de pe lângă Tribunalul Reggio Calabria, confirmată prin sentinţa Curţii de Apel Reggio Calabria din 21.12.2017, definitivă la 24.01.2019, prin care cetăţeanul român P. D., deţinut într-un penitenciar din Italia, a fost condamnat la pedeapsa de 30 de ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de omor şi port ilegal al unui cuţit(…).

Dispune transferarea condamnatului P.D. în vederea executării pedepsei de 10.950 de zile închisoare într-un penitenciar din România. Deduce din pedeapsa de 10.950 de zile închisoare 2.004 zile închisoare executate până la data de 04.03.2022 şi perioada executată de la 04.03.2022 la zi”, a dispus instanţa.
Hotărârea Curţii de Apel Craiova poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS