9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentBişniţă cu cărţi funciare, sub nasul autorităţilor

Bişniţă cu cărţi funciare, sub nasul autorităţilor

Mai multe site-uri care vând extrase de cărţi funciare la preţuri de două sau trei ori mai mari decât Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) funcţionează nestingherite, unele şi de câţiva ani. Dacă la ANCPI un extras de carte funciară costă 20 de lei, pe alte pagini de internet se vinde cu sume cuprinse între 48 şi 65 de lei. Unii vânzători de cârţi funciare vin şi cu o taxă de „prioritate”, iar alţii susţin că în preţul cerut este inclusă şi taxa ANCPI, TVA şi… asistența telefonică. Tote aceste site-uri au un lucru în comun: revând cu preţuri mult mai mari extrasele de cârţi funciare obţinute de la ANCPI. Reprezentanţii ANCPI au precizat pentru GdS că au sesizat Protecţia Consumatorilor şi Ministerul Finanţelor.

În prezent, la o căutare pe internet după cuvintele „extras de carte funciară”, pe primele trei poziţii apar site-uri care nu au nici o legătură cu ANCPI. Este vorba de site-urile cfunciara.ro, extrascartefunciara.com şi extrasonline.ro. Primul vinde un extras de carte funciară cu 49 lei, al doilea cu 56 lei, iar ultimul cu 49 lei plus TVA. La o căutare după „extras carte funciară online” apar alte site-uri similare. Cel mai mare preţ cerut pentru un extras de carte funciară este de 65,45 lei. În acest preţ, susţine vânzătorul, sunt incluse taxa ANCPI, TVA şi asistența telefonică.

ANCPI a sesizat Protecţia Consumatorilor şi Consiliul Concurenţei

Întrebaţi despre acestă situaţie, reprezentanţii ANCPI au precizat pentru Gazeta de Sud că au sesizat autorităţile despre aceste practici. Au fost sesizate Protecţia Consumatorilor şi Consiliul Concurenţei, care au trimis sesizarea mai departe, la Ministerul Finanţelor.

„Ca răspuns la sesizarea noastră, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ne-a comunicat că obiectul acesteia nu intră în sfera sa de competență, iar Consiliul Concurenței a apreciat că aspectele semnalate intră sub incidența prevederilor Legii nr. 158/2008 privind publicitatea înșelătoare și publicitatea comparativă, sens în care a redirecționat sesizarea, spre competentă soluționare, către Ministerul Finanțelor Publice.

Ca răspuns la sesizarea cu privire la site-ul www.extrasdecartefunciara.com, Direcția Generală Regionată a Finanțelor Publice-București ne-a informat că acest site nu este deținut de o persoană fizică sau juridică din România, deținătorul site-ul fiind VeriSing Global Registry Services, entitate din Statele Unite ale Americii, care nu are calitatea de comerciant așa cum este prevăzut de art. 3 tit. d) din actut normativ mai sus amintit, motiv pentru care aspectele semnalate nu pot fi verificate și, respectiv sancționate”, au precizat reprezentanţii ANCPI.

Alte site-uri, aceeaşi practică

ANCPI mai susţine că la Minsterul Finanţelor au ajuns alte sesizări, privind alte trei site-uri.

„Ca urmare a unei sesizări adresate instițuției noastre cu privire la alte trei site-uri care aveau aceeaşi practică, respectiv www.extrasfunciar.ro, www.cartefunciaraonline.ro și www.cartefunciarasms.ro, ANCPI a solicitat Ministerului Finanțelor Publice extinderea verificărilor și cu privire la aceste site-uri, sub aspectul posibitei încălcări a prevederitor Legii nr. 158/2008(…). În urma verificăritor efectuate de către aceeaşi instituție, s-a constatat că proprietarii/deținătorii acestora nu au sediul social/domiciliul în București sau llfov, nefiind astfel în raza lor de competență.

Având în vedere această situație, sesizarea cu privire la site-ul www.extrasfunciar.ro a fost transmisă la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești, cea cu privire la site-ul www.cartefunciaraonline.ro a fost transmisă la Direcția Generală Regională a Finanțetor Publice lași, iar cea cu privire la site-ul www.cartefunciarasms.ro a fost transmisă la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj, în toate cazurile fiind aplicate sancțiuni contravenționale în condițiile legii. Totodată, instituțiile menționate mai sus ne-au informat că, în urma finalizării acțiunilor de investigare, mesajele publicitare postate pe site-urile verificate au fost retrase”, mai susţine ANCPI.

Amenzile nu au speriat bişniţarii de cărţi funciare

Două dintre cele trei site-uri amintite de ANCPI funcţionază şi acum, semn că amezile nu au speriat prea tare comercianţii. Site-ul cartefunciaraonline.ro vinde în continuare extrase de cărţi funciare cu 48 de lei. Pe cartefunciarasms.ro, acelaşi document este vândut cu 10 euro. Site-ul extrasfunciar.ro nu mai poate fi accesat. A aparut, în schimb, site-ul extrasfunciara.ro, care vinde documentul cu 45 de lei.
ANCPI a mai susţinut că, la nivelul instituţiei, „sunt analizate mai multe soluții care să determine sancționarea și stoparea acțiunilor la care faceți referire în solicitarea dumneavoastră”.

ANCPI vinde cu 20 de lei un extras de carte funciară

ANCPI vinde extrasele de cărâi funciare prin intermediul platformei epay.ancpi.ro. Documentele sunt eliberate online de ANCPI, fără semnătură olografă. Sunt recunoscute de instituțiile administrației locale și centrale, bănci, avocați sau notari.
„Oricine are acces la internet şi un card bancar poate achiziționa fără intermediari, deci fără costuri suplimentare, aceste produse”, mai transmite ANCPI.

Un extras de carte funciară pentru informare costă 20 lei dacă este achiziționat online. Acelaşi document costă 25 lei dacă este solicitat la ghișeele Oficiilor de Cadastru și Publicitate lmobiliară (OCPI).
Durata obținerii unui extras de carte funciară pentru informare variază intre câteva minute și cel mult două zile lucrătoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS