8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentNoi incendii de pădure în Portugalia şi Franţa

Noi incendii de pădure în Portugalia şi Franţa


Portugalia și Franța s-au luptat duminică cu incendii forestiere majore, deoarece temperaturile au crescut brusc în acest weekend, potrivit France 24.

În Portugalia, un incendiu a izbucnit în zona Mafra, la nord de Lisabona, în timp ce în Franța cel puțin patru pompieri au fost grav răniți, iar autostrăzile au fost închise.
Aproximativ 400 de pompieri au fost recrutați pentru a lupta împotriva incendiului la aproximativ 40 de kilometri (25 de mile) nord de Lisabona.

Experții dau vina pe schimbările climatice pentru creșterea temperaturilor și avertizează că urmează să vină o perioadă de caniculă

O casă de bătrâni care adăpostește 30 de persoane a fost evacuată ca măsură de precauție, a declarat comandantul Paulo Santos de la Autoritatea de Protecție Civilă pentru radio Renascenca.

În altă parte, alte focare majore au făcut ravagii în nordul și centrul Portugaliei. Peste 1.000 de pompieri au fost trimişi să stingă incendiile.

În centrul Ouremului, o plajă fluvială a fost evacuată și ea ca măsură de precauție, în timp ce două persoane au suferit după ce au inhalat fum, potrivit unui oficial de urgență citat de agenția Lusa.

De la începutul anului, peste 58.000 de hectare (143.000 de acri) au ars

Părți din nordul și centrul Portugaliei au fost plasate în alertă în acest weekend în fața „creșterilor temperaturii” la peste 40 de grade Celsius, (104 grade Fahrenheit), care se estimează să dureze cel puțin până marți, potrivit institutului meteorologic.

Ministrul de Interne, José Luis Carneiro, a spus duminică seară că este planificată „emiterea alertei roşii marţi” din cauza riscului ridicat de incendiu „pentru districtele Vila Real, Bragança, Guarda şi Viseu” (nord).
Experții dau vina pe schimbările climatice pentru creșterea temperaturilor și avertizează că urmează să vină o perioadă de caniculă.

Portugalia, traumatizată de incendiile mortale din 2017, care au ucis peste 100 de persoane, a fost lovită la începutul lunii iulie de o serie de incendii din cauza temperaturilor ridicate.

De la începutul anului, peste 58.000 de hectare (143.000 de acri) au ars, potrivit ultimelor date, încă provizorii, de la Institutul pentru Conservarea Naturii și Pădurilor (ICNF).

Pompieri răniţi în Franţa

Între timp, noi incendii au izbucnit duminică în sud-estul Franței. 350 de hectare au ars în Gard unde un pompier a fost grav rănit. 35 de hectare au fost mistuite de flăcări în apropiere de Marsilia. Din cauza incendiilor s-a luat măsura închidero parțialr a autostrăzilor.
„Patru pompieri sunt răniți”, a anunțat ministrul de interne Gerald Darmanin într-un tweet despre incendiul care a izbucnit în jurul orei 15:00 într-o pădure de pini din orașul Aubais, la sud de Nimes.

Unul dintre ei a fost „rănit grav” și a trebuit să fie evacuat cu elicopterul la centrul spitalicesc Montpellier pentru arsuri la mâini și la față.

Ceilalți au fost răniți mai ușor, dar autospeciala lor a fost distrusă de flăcări, a declarat pentru AFP Eric Agrinier, care a coordonat operațiunile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS