24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEveniment160 de percheziții într-un dosar de fraudă cu fonduri europene și românești

160 de percheziții într-un dosar de fraudă cu fonduri europene și românești

Parchetul European (EPPO) intervine, astăzi, împotriva unui grup infracțional organizat activ în România și Austria.

Sunt în desfășurare 160 de percheziții domiciliare, inclusiv la locuințele unor funcționari publici și la sediile unor instituții publice, în cadrul unei anchete în derulare de 6 luni privind o presupusă fraudă cu fonduri europene și românești de peste 5 milioane de euro, spălate printr-un mecanism financiar complex. Aproximativ 30 de persoane vor fi aduse la audieri, potrivit EPPO.

“În cadrul acestei anchete, începută în urmă cu 6 luni, am descoperit că, din 2017, un grup infracțional organizat a înființat peste 150 de firme fictive și le-a folosit pentru a obține în mod fraudulos finanțare europeană și națională.

Aceste companii au solicitat finanțare publică pentru achiziționarea de echipamente sau bunuri pentru operațiunile de zi cu zi, pe baza unor documente inexacte, incomplete sau false, sau au folosit facturi fictive pentru achiziționarea de mijloace fixe, echipamente sau bunuri. În majoritatea cazurilor, echipamentele sau bunurile enumerate ca achiziționate în cadrul proiectelor nu au fost efectiv achiziționate, aceleași echipamente sau bunuri fiind folosite în mai multe proiecte.

Sumele obținute de la bugetul Uniunii Europene și din bugetul național de către firmele respective erau de regulă retrase în numerar de la bancomate de către diverse persoane din anturajul membrilor grupului organizat, după care le-au fost predate acestora. Ulterior, sumele au fost folosite pentru achiziționarea de bunuri sau servicii pe numele altor persoane fizice sau juridice pentru a ascunde proveniența ilicită,”susțin procurorii europeni.

Cine participă la percheziții

Ancheta este desfășurată cu sprijinul polițiștilor din Structura de Sprijin EPPO din România, polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara și polițiștilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție din cadrul MAI (Structura Centrală și Centrele Operaționale Cluj și Timisoara).

Perchezițiile domiciliare în curs mobilizează sute de polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul IGPR, Direcției Generale Anticorupție din M.A.I., Direcției Generale Anticorupție din M.A.I., Brigada de Operațiuni Speciale Timișoara, precum și ofițeri din cadrul Jandarmeriei Române (Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Romane, Inspectoratul de Jandarmi Timiș și Gruparea Mobilă de Jandarmi Glad Voievod Timișoara).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS