7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentTraficanţi de migranţi, la judecată

Traficanţi de migranţi, la judecată

Instanţele au dispus începerea judecării a şase persoane, acuzate de procurorii DIICOT de constituirea unui grup infracţional şi trafic de migranţi. Anchetatorii susţin că inculpaţii au ajutat să intre în România mai mulţi cetăţeni afgani. Preţul era de 100 de euro pentru fiecare migrant care era transportat în apropiere de Timişoara.

Anchetatorii au explicat că grupul infracţional a acţionat de la începutul anului 2021.

„În cursul anului 2021, inculpații au constituit un grup infracțional organizat în scopul obținerii de foloase patrimoniale prin tranzitarea migranților ilegali către diferite țări din Uniunea Europeană.
Astfel, după trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre Serbia și România de către migranții, persoana de legătură din Serbia lua legătura membrii grupării, care organizau transportul migranților din zona de frontieră până în apropierea municipiului Timișoara”, au explicat procurorii DIICOT.

Plata se făcea numai după identificarea migranţilor

Potrivit anchetatorilor, suspecţii care acţionau în România primeau bani de la mambrii grupării din Serbia. Este vorba de câte 100 de euro pentru fiecare migrant.

„Migranții trimiteau coordonatele GPS ale locului unde se aflau. Acestea erau folosite de către șoferii autoturismelor pentru a fi preluați și transportați la destinație. În timpul efectuării transportului, migranții erau filmați în timp ce li se solicita să se identifice, iar respectivele fișiere video erau transmise prin intermediul unei aplicații telefonice în Serbia, de unde membrii grupării primeau plata transportului, aproximativ 100 euro pentru fiecare migrant.

Ajunși în apropierea municipiului Timișoara, migranții se predau autorităților, care îi cazau în centrele specializate, până în momentul în care găseau un alt transportator dispus să îi conducă spre țările din vestul Europei”, au mai precizat oamenii legii.

Traficanţi de migranţi, judecaţi sub control judiciar

Pe data de 6 aprilie 2021, oamenii legii au făcut mai multe percheziţii domiciliare în Craiova şi Timişoara. În aceeaşi zi, anchetatorii au dispus reţinerea a cinci suspecţi. Aceştia au vârste cuprinse între 20 și 43 de ani, iar printre ei se afla şi un cetățean afgan.

Ulterior, trei dintre suspecţi au fost arestaţi preventiv. Alţi doi au fost plasaţi în arest la domiciliu. Mandatele au fost emise de Tribunalul Dolj. În august, anul trecut, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a şase inculpaţi. Aceştia sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj şi a intrat în procedură de cameră preliminară. La sfârşitul lunii februarie, anul acesta, dosarul a ieşit din procedură de cameră preliminară, iar instanţa a fixat primul termen de judecată pentru data de 31 martie.

Între timp, inculpaţii au fost eliberaţi din arest şi arest la domiciliu şi au fost plasaţi sub control judiciar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS