17.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCercetaţi sub control judiciar pentru vaccinări fictive

Cercetaţi sub control judiciar pentru vaccinări fictive

Judecătoria Calafat a dispus plasarea sub control judiciar a şase persoane acuzate de înșelăciune, complicitate la înşelăciune, fals informatic și instigare la fals informatic. Printre inculpaţi se numără un medic de familie, un poliţist, un fost viceprimar şi un candidat la funcţia de primar. Potrivit oamenilor legii, medicul de familie ar fi înregistrat în Registrul Electronic al Vaccinărilor mai multe persoane din județul Dolj, deşi nu erau vaccinate împotriva COVID-19. Toţi au fost arestaţi preventiv pe 20 ianuarie, printr-o hotărâre a Judecătoriei Calafat.

Potrivit oamenilor legii, cei şase suspecţi au fost reţinuţi pe data de 19 ianuarie, după o serie de percheziţii domiciliare. Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că, în total, au fost făcute 36 de percheziţii domiciliare. Au fost vizate persoane din Craiova, Seaca de Câmp, Poiana Mare, Băilești și Calafat.

Principalul suspect din acest dosar este un medic de familie. Ceilalţi inculpaţi ar avea calitatea de complici sau instigatori.

„În fapt, din cercetările efectuate a reieşit că, în perioada mai 2021 – prezent, femeia de 44 de ani, din comuna Seaca de Câmp, în calitate de medic, ar fi înregistrat în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor mai multe persoane din județul Dolj ca fiind vaccinate, deși în realitate acest lucru nu s-a realizat.

De asemenea, în urma probelor administrate, au fost identificate persoane care ar fi instigat-o pe femeia în cauză ca, prin prisma calității deținute, să introducă în sistemul informatic Registrul Electronic National al Vaccinărilor date informatice necorespunzătoare adevărului cu privire la imunizarea prin vaccinare împotriva virsului SARS-Cov 2, având ca urmare eliberarea unor adeverinţe de vaccinare nereale”, au explicat oamenii legii.

Un medic de familie, un poliţist şi un fost viceprimar, inculpaţi în dosar

Pe lângă medicul de familie, în acest dosar este cercetat şi un poliţist din cadrul IPJ Dolj, un fost viceprimar, dar şi un candidat PSD la funcţia de primar a comunei Seaca de Câmp.

Acesta din urmă a fost condamnat definitiv, în martie 2021, într-un dosar în care a fost acuzat de procurorii DNA de fraudarea APIA Dolj. A primit o pedeapsă de doi ani şi trei luni cu suspendare pentru infracţiunile comise. În acelaşi dosar a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi secretarul comunei Seaca de Câmp la data faptelor.

De asemenea, în acest dosar este cercetat un fost viceprimar al comunei Poiana Mare, care a fost pus sub acuzare şi într-un dosar de contrabandă cu tutun.

Cercetaţi sub control judiciar pentru vaccinări fictive

Pe 20 ianuarie, cei şase inculpaţi au fost duşi la Judecătoria Calafat cu propunere de arestare preventivă. Cererea de arestare privind agentul de poliţie s-a judecat separat. De altfel, poliţistul a fost primul inculpat faţă de care s-a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile. Acesta este acuzat de instigare la fals informatic, instigare la fals intelectual şi complicitate la înşelăciune (câte 11 acte materiale).

Faţă de ceilaţi cinci inculpaţi, instanţa a dispus arestarea preventivă tot pe o perioadă de 30 de zile. Pe 25 ianuarie, judecătorii de la Tribunalul Dolj au respins contestaţiile formulate de inculpaţi.

Ulterior, pe 14 februarie, procurorii au cerut instanţei prelungirea măsurii arestării preventive faţă de cei şase inculpaţi. Judecătoria Calafat a respins solicitarea anchetatorilor şi a dispus plasarea inculpaţilor sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS