11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCuplu de români, reţinut în Danemarca, după ce copilul lor a fost internat cu hemoragie craniană

Cuplu de români, reţinut în Danemarca, după ce copilul lor a fost internat cu hemoragie craniană

Doi cetăţeni români, soţ şi soţie, rezidenţi în Regatul Danemarcei, au fost reţinuţi de către autorităţile daneze, după ce și-au dus copilul de o lună la spital. Autorităţile daneze au deschis o anchetă cu privire la circumstanţele care au dus la internarea minorului în spital, după ce medicii au stabilit că bebeluşul are hemoragie craniană şi suspectează ”sindromul bebeluşului scuturat”.

Ancheta a fost demarată după ce bebeluşul a ajuns la spital cu hemoragie craniană, medicii suspectând ”sindromul bebeluşului scuturat”, a spus Ambasadorul român la Copenhaga, Mihai Alexandru Grădinar, citat de Hotnews.


”Poliţia daneză ne-a transmis că minorul a fost internat în stare critică (…) iar legat de starea de sănătate pot să vă spun că în prezent este în afara pericolului de moarte şi primeşte în continuare îngrijiri medicale în spitalul din Odense. La recomandarea medicilor, autorităţile daneze au deschis o anchetă cu privire la circumstanţele care au dus la internarea minorului în spital, iar părinţii au fost reţinuţi pentru o perioadă iniţială de patru săptămâni în centre diferite cu suspiciunea de provocare a sindromului bebeluşului scuturat. Investigaţia în prezent se află în stadiu incipient”, a declarat ambasadorul român.

Acesta a precizat că ceea ce se întâmplă în cazul cuplului de români este o practică standard, în conformitate cu legislaţia daneză, dacă medicii au suspiciuni.
”Dacă medicii stabilesc un diagnostic ca acesta – hemoragie craniană – pot deschide o anchetă şi să sesizeze Poliţia. Este o practică standard, sunt legile daneze care prevăd această lucruri”, a mai afirmat ambasadorul român.

Mama copilului, vizitată de reprezentanții ambasadei

Ambasada României la Copenhaga a obţinut permisiunea de a o vizita în centrul de detenţie pe mama copilului și se fac în continuare demersuri pentru obţinerea acordului privind vizitarea tatălui, reţinut într-un alt centru din Danemarca.

”Ca urmare a acestor demersuri, în cursul zilei de 6 februarie, reprezentanţii ambasadei se vor deplasa la penitenciarul unde se află mama minorului, pentru a discuta cu aceasta. Totodată, Ambasada României la Copenhaga continuă demersurile necesare în vederea obţinerii acordului autorităţilor daneze pentru vizitarea tatălui. De asemenea, reprezentanţii misiunii diplomatice au stabilit contactul cu avocaţii din oficiu ai părinţilor şi sunt în dialog cu membrii familiei extinse a cetăţenilor români, punând suplimentar la dispoziţia familiei o listă cu avocaţi danezi specializaţi în domeniul instituţionalizării de minori”, a mai transmis MAE.

Instituţia menţionează că Ambasada României la Copenhaga a iniţiat, de asemenea, demersurile necesare pentru înscrierea certificatului de naştere danez în registrele de stare civilă române şi eliberarea certificatului de naştere românesc pentru minor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS