17.3 C
Craiova
miercuri, 18 mai, 2022
Știri de ultima orăLocalDoljDolj: Trei persoane implicate în eliberarea de certificate de vaccinare fictivă, reținute

Dolj: Trei persoane implicate în eliberarea de certificate de vaccinare fictivă, reținute

Trei persoane (un medic, un ambulanțier și o altă persoană cu titlu de intermediar) au fost reținute ieri de polițiștii anticorupție ai Serviciului Județean Anticorupție Dolj.

Sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj polițiștii au realizat prinderea în flagrant a celor trei, la scurt timp după ce primiseră o sumă de bani pentru ca medicul să elibereze un certificat de vaccinare anti-COVID, fără vaccinare efectivă.

Percheziții

În cursul după-amiezii de ieri au fost efectuate un număr de 6 percheziții domiciliare, dintre care 4 la domiciliile unor persoane, iar două la cabinetul medicului de familie și o clinică medicală la care acesta lucra. La percheziții au fost identificate:

  • sume considerabile de bani în lei și valută,
  • un număr important de bonuri valorice/tichete de masă în valoare de 100 lei pentru persoanele care s-au vaccinat cu schema completă,
  • adeverințe de vaccinare anti-Covid,
  • și alte înscrisuri care interesează cauza.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a inițiat un dosar penal ca urmare a sesizării din oficiu a procurorilor DGA, în care sunt vizate aspecte de natură infracțională săvârșite de medicul de familie, ambulanțier și alte persoane intermediare, care racolau clienți dispuși să ofere între 100 și 250 euro pentru un certificat de vaccinare cu un vaccin în doză unică, fără vaccinare reală.

Modul de operare

Activitatea infracțională a fost documentată pentru perioada august 2021 – prezent, stabilindu-se că, în acest interval de timp, numeroase persoane au beneficiat de certificate de vaccinare fictivă. În fapt, doritorii erau racolați de intermediari, care le preluau documentele de identitate și le trimiteau către ambulanțier.

Acesta le direcționa către medicul de familie care efectua implementarea în baza de date și elibera adeverința de vaccinare. Din suma de bani oferită cu titlu de mită în schimbul acestui serviciu, primul intermediar își oprea o mică parte, iar restul era împărțit de către ambulanțier și medic. De altfel, în cursul zilei de ieri, înainte de activitatea de flagrant, în numai o oră, medicul a implementat în baza de date un număr mare de persoane beneficiare care nu efectuaseră în mod efectiv niciun vaccin anti-Covid.

Ca urmare a audierilor, medicul de familie, ambulanțierul și unul dintre intermediari au fost reținuți pe bază de ordonanță de reținere de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. În cursul zilei de azi, aceștia vor fi prezentați Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de fals și corupție în legătură cu obținerea în mod ilegal a unor certificate care să ateste vaccinarea anti-COVID-19, în vederea identificării tuturor persoanelor care și-au obținut ilegal certificatul de vaccinare, pentru tragerea acestora la răspundere penală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Horoscop

BerbecPer total, această zi ar putea fi descrisă astfel:...

ȘTIRI GdS