34.6 C
Craiova
luni, 24 iunie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDosarul vaccinărilor fictive din Mangalia: Șase persoane, reținute de DNA 

Dosarul vaccinărilor fictive din Mangalia: Șase persoane, reținute de DNA 

Șase persoane, printre care trei cadre medicale, au fost reținute în dosarul DNA privind vaccinări fictive, pentru obținerea de certificate Covid-19 la Mangalia, informează Direcția Națională Anticorupție.

Potrivit procurorilor, este investigat modul în care peste 100 de persoane majoritatea din județele Suceava și Constanța ar fi obținut certificatul digital european Covid fără să se fi vaccinat, conform Digi24.

Au fost reținute două asistente medicale, Timofei Pompilia și Berge Henriette – Raluca, de la Centrul de Vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia și Vlădoi Elena Daniela, angajată în cadrul Spitalului Municipal Mangalia

Ce spun procurorii:

„La sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 2021, Timofei Pompilia, Berge Henriette – Raluca, asistente medicale din cadrul Centrului de Vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia și ceilalți inculpați, ar fi constituit un grup infracțional organizat care avea ca scop final eliberarea de certificate de vaccinare anti – Covid falsificate, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 250 și 400 de euro, persoanelor interesate.
Ulterior la acest grup ar fi aderat mai multe persoane, intermediari de încredere (rude, prieteni etc.), care s-au specializat în racolarea de persoane dornice să obțină astfel de certificate falsificate de vaccinare, la rândul lor percepând comisioane cuprinse între 100 și 250 de euro, în funcție de starea materială a clienților.

Aspect important la stabilirea „tarifului” era acela al prezenței persoanei la centrul de vaccinare“

Un aspect important la stabilirea „tarifului” era acela al prezenței persoanei la centrul de vaccinare.
Astfel, în cazul persoanelor dispuse să se deplaseze la Mangalia, tariful cerut de intermediar era de 500 de lei, iar în cazul celorlalte, care nu doreau să se prezinte la centrul de vaccinare, tariful era de 700 de lei și era perceput pe loc.
Mecanismul de comitere a faptelor era unul complex, după racolarea persoanelor dispuse să obțină certificatul respectiv și primirea banilor, membrii grupului care își desfășurau activitatea în cadrul Centrului de vaccinare ce funcționează în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia ar fi efectuat acte specifice în vedere implementării datelor nereale în Registrul Electronic Național de Vaccinări.

Legătura dintre membrii grupului ar fi fost asigurată de Vlădoi Elena Daniela“

Legătura dintre membrii grupului ar fi fost asigurată de Vlădoi Elena Daniela care primea comisioanele amintite mai sus și remitea parte din ele celor două asistente. Pentru a ascunde adevărata proveniență a banilor, intermediarii ar fi remis banii către Vlădoi Elena Daniela fie prin transfer bancar, din conturile unor rude sau prieteni, fie în numerar.
Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la data de 21 decembrie 2021 la cele două instituții publice de pe raza municipiului Mangalia și la cele 50 de locuințe ale persoanelor fizice de pe raza județelor Suceava și Constanța au fost ridicate printre altele, sumele de 192.000 lei și 80.000 euro.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane, precizează DNA.
La data de 22 decembrie 2021, dosarul penal urmează să fie înaintat Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS