10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEveniment(VIDEO) Bărbat torturat și incendiat în Pakistan, din cauza unei preuspuse blasfemii

(VIDEO) Bărbat torturat și incendiat în Pakistan, din cauza unei preuspuse blasfemii

Mai multe persoane din Pakistan au torturat, ucis și apoi au dat foc unui bărbat din Sri Lanka, acuzat de blasfemie din cauza unor afișe pe care le-ar fi dat jos, potrivit The Guardian.
Priyantha Diyawadana, un cetățean srilankez care lucra ca director general al unei fabrici a companiei de inginerie industrială Rajco Industries din Sialkot, Punjab, a fost atacat vineri de o mulțime violentă.

În videoclipuri îngrozitoare distribuite pe rețelele de socializare, Diyawadana poate fi văzut cum este aruncat pe podea, unde sute de persoane au început să-i rupă hainele, bătându-l violent. A fost torturat până la moarte, iar apoi corpul său a fost ars. Zeci de persoane din mulțime și-au făcut, ulterior, selfie-uri cu cadavrul său.

Cum a început tragicul episod

Incidentul a început atunci când au apărut zvonuri că Diyawadana, care era manager al fabricii de șapte ani, a dat jos un afiș care conținea cuvinte din Coran. Dimineața, mai mulți oameni au început să se adune la porțile fabricii, iar la începutul după-amiezii au intrat în fabrică și l-au capturat pe Diyawadana.

Comisarul adjunct al poliției, Mohammed Murtaza, a declarat: “Din cauza renovării clădirii fabricii, unele postere au fost date jos de pe perete. Este posibil să fi profanat posterele care poartă numele Profetului Mahomed. Poate că managerul a fost linșat din această cauză”.

El a adăugat: “Din păcate, nu pot afirma sau nega nimic în acest moment. Alibiul folosit pentru crimă este blasfemia, dar cauza crimei pare să fie personală și țintită. Cazul este în curs de investigare.”

Pakistanul, legi draconice împotriva blasfemiei

Murtaza a declarat că cel puțin 50 de persoane au fost arestate și că este posibil să fie arestate și mai multe persoane pe măsură ce poliția examinează imaginile de la fața locului. Amnesty International a declarat că este “profund alarmată de linșarea și uciderea îngrijorătoare a unui director de fabrică din Sri Lanka în Sialkot, din cauza unei acuzații de blasfemie”.

Pakistanul, un stat islamic, are legi draconice împotriva blasfemiei, care prevăd pedeapsa cu moartea. Legile sunt adesea folosite împotriva minorităților religioase, iar cei acuzați sunt uneori linșați înainte de a fi dovediți vinovați în instanță. Cultura fricii din jurul cazurilor de blasfemie face ca judecătorii să se teamă prea mult pentru a găsi acuzații altfel decât vinovați.

Unul dintre cele mai infame cazuri de blasfemie din Pakistan este cel al femeii creștine Asia Bibi, care a fost condamnată la moarte în 2010 după ce a fost acuzată de blasfemie de către colegii săi de muncă. Aproape un deceniu mai târziu, ea a fost achitată în urma unei puternice presiuni internaționale.

Prim-ministrul pakistanez, Imran Khan, a condamnat violențele din Sialkot. “Atacul oribil al justițiarilor asupra fabricii din Sialkot și uciderea unui manager din Sri Lanka este o zi de rușine pentru Pakistan. Supraveghez investigațiile și să nu existe nicio greșeală, toți cei responsabili vor fi pedepsiți cu toată severitatea legii. Arestările sunt în curs de desfășurare”, a scris el pe Twitter.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS