10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPianistul român Thurzo Zoltan vrea să intre în Cartea Recordurilor

Pianistul român Thurzo Zoltan vrea să intre în Cartea Recordurilor

Thurzo Zoltan, un pianist din Oradea, vrea să stabilească un record mondial ca să intre în Cartea Recordurilor. Ca să-l câştige trebuie să cânte şase zile şi şase nopţi fără întrerupere, informează Ebihoreanul.

Pianistul orădean Thurzó Zoltán a început cel mai important concert din cariera lui de până acum. Artistul încearcă să doboare recordul mondial pentru cel mai lung concert de pian şi vrea să cânte 130 de ore, fără întrerupere.

Startul s-a dat marţi dimineaţă, la ora 8 fix, în sala festivă a Universităţii Creştine Partium, cu imnul României. Apoi, pianistul, care are şi cetăţenie maghiară, a cântat imnul Ungariei, după care și un cântec reformat, ca o formă de respect pentru gazdele lui de la Universitatea Partium.

„M-am îmbrăcat lejer, pentru prima oară la un concert”, a declarat artistul, înainte să înceapă să cânte. Îmbrăcat în jeanşi şi un pulover, Thurzó a recunoscut că are un „stres pozitiv” şi speră că asta îl va ajuta să reziste la concertul-maraton.

Prima noapte, cea mai grea

Pianistul a strâns în jurul lui o armată de voluntari, care-l vor însoţi în următoarele 6 zile şi 6 nopţi. Martorii vor „lucra” în ture de câte 8 ore, iar partenera de viaţă a artistului, Erika, şi câinele lor, Kira, vor fi cu el nonstop, încurajându-l. De asemenea, o specialistă în masaj, care l-a ajutat şi să se pregătească pentru acest maraton, va fi alături de el, pentru a-i oferi ajutor, la nevoie.

“Mă gândesc că prima noapte va fi cea mai grea. Dar dacă o să reuşesc cu brio şi o să am suport în spate, cu Erika şi echipa, o să trec cu bine. După două zile mă gândesc că va fi următorul moment greu, pentru că două zile de cântat în continuu necesită multă energie mentală şi fizică. După aceea o să mă culc, dar dacă am trecut de două zile jumate voi fi mult mai calm, voi şti că aproape am trecut de jumătate, şi mentalul lucrează. Voi vedea mai clar sfârşitul”, a mai spus artistul.

Regulile Guinness World Records prevăd că, pentru fiecare oră cântată, artistul primeşte 5 minute de pauză.

Planul lui este ca în primele două zile să nu se oprească din cântat, astfel încât să-şi adune un timp mai lung, pentru a se putea odihni.

Singurele pauze pe care vrea să le facă marţi şi miercuri sunt pentru a merge la toaletă şi pentru a mânca.

Când ceasul va arăta 130 de ore, pianistul va şti că a reuşit să doboare recordul mondial deţinut de indianul Mrityunjay Sharma, care, în 2015, a cântat 127 de ore, 8 minute şi 38 de secunde, fără întrerupere.

Pianistul va cânta atât ziua, cât şi noaptea, iar orădenii curioşi să-l asculte vor putea intra oricând, între orele 8 şi 20, cu condiţia să prezinte la intrarea în clădire un certificat verde Covid.

Dacă totul va merge bine, concertul-maraton se va încheia pe 6 decembrie, la ora 4.50. 

Visul său – un muzeu al muzicii la Oradea

Nepot al reputatului violonist şi istoric muzicolog Thurzó Sándor (1920-2009), Zoltán este singurul pianist din Oradea ultimelor şase decenii care trăieşte exclusiv din banii câştigaţi în concerte.

Ambiţia de a doborî recordul mondial o are de câţiva ani, de când şi-a propus şi să înfiinţeze în oraşul său natal un muzeu al muzicii, în care să expună cele peste 18.000 de piese pe care familia sa le deţine.

Printre acestea, se numără documente relevante descoperite de bunicul său, în munca lui de cercetare a istoriei muzicii din Oradea, dar şi diverse instrumente muzicale, între care o vioară folosită în 1760 într-un concert condus de Michael Haydn în Palatul Romano-Catolic din Oradea. Mai mult, patrimoniul familiei Thurzó include toate manuscrisele originale ale celebrului compozitor maghiar Bartók Béla.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS