12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEveniment(VIDEO) Poliția a tras cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din Istanbul

(VIDEO) Poliția a tras cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din Istanbul

-

Marșul pentru Ziua internațională de eliminare a violenței împotriva femeilor s-a confruntat, ieri, cu forțele de ordine.

Poliția turcă a tras joi cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a stopa mii de oameni, majoritatea femei, care au ieșit pe străzile din Istanbul pentru a marca Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Câteva persoane au fost rănite și au avut nevoie de îngrijiri medicale. Proteste similare au avut loc şi la Ankara.

Protestele, care fac parte dintr-o săptămână de mobilizare la nivel național, au venit pe fondul solicitărilor ca Turcia să se alăture Convenției de la Istanbul, un acord de referință pentru protejarea femeilor care include 45 de țări și a fost semnat în cel mai mare oraș al Turciei în 2011.
Deși Turcia a fost prima țară care a semnat convenția, în iulie a devenit și prima care s-a retras, guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan susținând că inițiativa a fost „deturnată de un grup de oameni care încercau să normalizeze homosexualitatea”.

285 de femei ucise în 2021

Femeile turce au organizat proteste în masă de două ori în legătură cu retragerea, în martie, când Erdogan și-a anunțat pentru prima dată intenția de a se retrage, și din nou în iulie, când mișcarea a devenit oficială.
Erdogan a susținut că legile existente în Turcia oferă deja suficientă protecție femeilor, dar grupurile pentru drepturile femeilor din țară spun că convenția a oferit o foaie de parcurs pentru o legislație importantă pe care guvernul nu a pus-o niciodată pe deplin în aplicare.

Cel puțin 285 de femei au fost ucise de bărbați până acum în 2021 în Turcia, potrivit platformei We Will Stop Femicide, o organizație neguvernamentală care urmărește astfel de incidente și lobby-uri pentru ca ucigașii să fie urmăriți penal.

Joi, ministrul de Interne al Turciei a recunoscut că statisticile propriului său minister cu privire la femeile omorâte au arătat că anul acesta este pe cale să depășească anul trecut. cu 251 de femei au fost ucise până pe 15 noiembrie, față de 268 în 2020 -, dar guvernul depune eforturi pentru a aduce reduce crimele.

„Acestea nu sunt doar statistici, aceasta este o chestiune de vieți umane și trebuie să abordăm această problemă rapid”, a spus Süleyman Soylu la o întâlnire pentru a revizui un sistem național de raportare a violenței domestice. „Vedem violența împotriva femeilor ca pe o problemă umanitară și nu putem tolera nici măcar o pierdere de vieți.”
Pentru multe femei din Turcia, însă, afirmațiile guvernului că este interesat să le protejeze sunt greu de crezut, mai ales după retragerea sa din Convenția de la Istanbul.

Violența masculină este în creștere

„Femeile umplu străzile pentru că în Turcia și peste tot în lume, violența masculină este în creștere”, a declarat pentru Al Jazeera Gokce, în vârstă de 25 de ani, de la Women’s Defense Network, o organizație care conectează femeile activiste din întreaga țară. La fel ca mulți alții de la protestul de joi seară, și ea a luat parte la marșul de la Istanbul în iulie. „Suntem în stradă pentru a cere dreptul femeilor de a se apăra, pentru a cere dreptate pentru femeile care au fost ucise, pentru dreptul lor la muncă, pentru drepturile femeilor lesbiene”.

Gokce a spus că Convenția de la Istanbul a fost produsul anilor de muncă a activiștilor pentru drepturile femeilor și că, deși Turcia nu și-a îndeplinit niciodată pe deplin obligațiile prevăzute în ea, retragerea a fost un șoc.

„Erdogan s-a retras de la Convenția de la Istanbul într-o noapte, cu scuza că răspândește homosexualitatea. Feministele au scris această convenție și s-au luptat să se aplice. Au trecut de la o instanță la alta pentru a fi aplicată și încă nu a fost aplicată pe deplin în Turcia. Nu ar trebui să fie decizia unui singur om să se retragă din asta, a spus Gokce.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Dr. Simona Frăsie, o poveste de film: Medicina, o...

“Ce vrei să te faci când vei fi mare?”...

ȘTIRI GdS