10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentTraficanţi de persoane, ridicaţi de DIICOT

Traficanţi de persoane, ridicaţi de DIICOT

-

Ofiţerii de combatere a criminalităţii organizate au făcut, ieri, mai multe percheziţii care au vizat membrii unei grupări infracţionale specializate în trafic de persoane şi proxenetism. Potrivit oamenilor legii, suspecţii au racolat mai multe tinere pe care le-au exploatat sexual în Craiova, Piteşti şi Timişoara, dar şi în Italia, Franţa sau Spania. De regulă, victimele erau recrutate prin metoda „loverboy” , susţin anchetatorii.

Potrivit procurorilor DIICOT, în total au fost făcute 12 percheziţii, în Dolj şi Bacău. Suspecţii sunt acuzaţi de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.

„În perioada 2009-2010, pe raza judeţului Dolj, un număr de cinci suspecţi au constituit un grup infracțional organizat, grup la care ulterior au aderat mai multe persoane, şi care a avut ca scop recrutarea mai multor tinere în scopul exploatării sexuale.
Iniţial, exploatarea victimelor a avut loc pe raza municipiilor Craiova, Pitești și Timișoara, iar ulterior acestea au fost transportate și adăpostite în străinătate (Italia, Franța, Elveția, Spania, Germania, Danemarca)”, au explicat anchetatorii.

Tinere vulnerabile, recrutate pentru practicarea prostituţiei

În urma anchetei s-a mai stabilit că, de regulă, victimele grupării proveneau din rândul persoanelor vulnerabile.

„Gruparea infracțională se ocupa cu identificarea tinerelor vulnerabile (cu o situație materială precară sau care proveneau din familii dezorganizate, naive, lipsite de educație), pe care le recrutau sub diverse promisiuni mincinoase și le determinau astfel să practice prostituţia.

În cele mai multe situații, folosind metoda „loverboy”, membrii grupării câștigau încrederea victimelor, și, sub pretextul unui viitor comun și oferirii unui mod de viață lipsit de griji, le convingeau să practice prostituția în special în municipiile Craiova și Timișoara, după care se deplasau împreună cu acestea în diferite țări (Italia, Franța, Spania, Elveția), unde, prin constrângere, le determinau să practice prostituția în folosul lor”, spun oameni legii.

Victimele, verificate de albanezi

Procurorii DIICOT mai spun că victimele erau ţinute în imobile închiriate şi erau supravegheate permanent. În Italia, suspecţii ar fi plătit taxe unor albanezi pentru folosirea unor locaţii.

„Victimele au fost ținute în imobile închiriate, au fost transportate zilnic la locurile unde erau obligate să practice prostituția. Erau permanent controlate/supravegheate, iar sumele de bani erau luate în totalitate de către membrii grupării. De asemenea, s-a stabilit faptul că membrii grupării infracționale au dezvoltat, de-a lungul timpului, pe teritoriul Italiei, relații cu cetățeni albanezi implicați activ în activități de trafic de persoane și proxenetism, care controlau „posturile” în care se practica prostituția, membrii grupării achitându-le taxe în schimbul acceptării folosirii de către victime a acelor locaţii”, au mai precizat procurorii DIICOT.

După percheziţii, la sediul DIICOT din Craiova au fost duse pentru audieri un număr de 11 persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Șapte percheziții DNA la Complexul Energetic Oltenia

DNA efectuează joi șapte percheziții la Complexul Energetic Oltenia...

ȘTIRI GdS