5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePersoană reținută în cazul de falsificare a adeverințelor de vaccinare, în Bucureşti

Persoană reținută în cazul de falsificare a adeverințelor de vaccinare, în Bucureşti

O persoană a fost reținută în dosarul privind eliberarea de certificate false de vaccinare în care sunt vizați mai mulți angajați ai centrului de vaccinare „Neghiniță” din Sectorul 2 al Capitalei, informează Hotnews.


Anunțul a fost făcut joi seară de către Primăria Capitalei.

Polițiștii, sub coordonarea Parchetului Judecătoriei Sectorului 2, au pus în aplicare joi cinci mandate de percheziție domiciliară în București, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fals informatic. Totodată, au fost puse în executare și 168 de mandate de aducere emise pe numele unor suspecți, precum și alte 10 pe numele unor martori care urmează a fi audiați.

Anchetatorii spun că în luna august au început cercetări cu privire la activitatea mai multor funcționari publici detașați la un centru de vaccinare din sectorul 2, care ar fi modificat, fără drept, date informatice implementate în evidența persoanelor vaccinate, rezultând astfel date ce nu ar corespunde adevărului.

Mai exact, ar fi fost înlocuite datele persoanelor vaccinate impotriva COVID-19 cu ale unor persoane care nu au fost vaccinate în realitate, având ca scop obținerea frauduloasă a documentelor care să ateste vaccinarea.

Centrul de vaccinare „Neghiniță” a fost închis temporar

Primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, a anunțat că începând de azi centrul de vaccinare Neghiniță se închide temporar.

  • „Deși în contextul actual e nevoie ca de aer de fiecare centru, suntem forțați să întrerupem activitatea pentru o perioadă. Parchetul, împreună cu Poliția, au descins azi la prima oră pentru a ridica probele de la fața locului.
  • Acest centru a ridicat o serie de suspiciuni privind certificate false. Am alertat imediat autoritățile abilitate, iar azi s-a confirmat că astfel de cazuri s-au repetat.
  • Voi dispune schimbarea în integralitate a personalului din această locație. Până când procurorii nu vor finaliza cercetările nu putem risca să mai colaborăm cu nimeni de acolo. Vom schimba întreaga echipă”, a afirmat Mihaiu.

El mai spune că „în cel mai scurt timp” va fi reporită activitatea în centrul Neghiniță, iar până atunci toate persoanele programate acolo vor fi redirecționate către celelalte centre de vaccinare.

Cum a fost depistată rețeaua care elibera certificate false

Viceprimarul Sectorului 2, Alexandra Chirilă, a explicat că suspiciunile cu privire la activitatea centrului de vaccinare Neghiniţă au apărut după ce trei persoane care fuseseră imunizate acolo şi care aveau adeverinţele de vaccinare au constatat că nu apar în sistem şi nu pot scoate certificatele verzi.

După verificarea arhivei, s-a constatat că, într-adevăr, oamenii fuseseră vaccinați în acel centru şi a fost sesizată Poliţia:

  • ”Am avut ceţătăţeni care au încercat să scoată certificatele verzi, având certificatele de vaccinare, şi nu apăreau ca fiind vaccinaţi. Au venit la centru, am verificat arhivele, noi îi aveam în arhivă şi atunci am sesizat Poliţia care o să ne spună exact ce s-a întâmplat”.

Ea a spus că, la momentul la care s-a făcut plângerea, existau trei suspiciuni, iar personalul va fi schimbat ”ca să nu planeze nicio suspiciune”: ”Medicii şi asistenţii sunt angajaţi prin contract de prestări servicii cu Primăria Sectorului 2. Nu vreau să fac declaraţii cu privire la vinovăţia sau nevinovăţia personalului care lucrează aici, aceasta o să reiasă la finalul anchetei”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS