17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentUn afgan, colaborator al forțelor americane, evacuat cu ajutorul CNN

Un afgan, colaborator al forțelor americane, evacuat cu ajutorul CNN

-

Abdul Rashid Shirzad, un interpret afgan care l-a salvat pe Joe Biden în 2008, a rămas blocat în Afganistan și s-a ascuns în Kabul. El a cerut sprijin pentru a fi evacuat, cei care l-au ajutat au fost reporterii CNN.

Inițial, Abdul Rashid Shirzad a primit promisiuni din partea colaboratorilor americani. „În primul rând, îi mulțumim pentru că a fost alături de noi în ultimii 20 de ani. O să vă scoatem de acolo în faza diplomatică a retragerii”, i-a transmis Jen Psaki, reprezentant al Casei Albe.

Povestea afganului

Bărbatul respectiv a contribuit la salvarea lui Joe Biden și a altor doi senatori, în 2008, când elicopterul lor a aterizat forțat în Afganistan, din cauza viscolului. În aceeași situație a fost Abdul Rashid Shirzad, în vârstă de 34 de ani, care a lucrat 5 ani cu forțele americane. Bărbatul a documentat întreaga epopee a evadării sale din Afganistan, alături de soție și de copiii lor.

Ajunși lângă aeroportul din Kabul, a înțeles că făcuse o greșeală. Fiul cel mare a fost cât pe-aci să fie călcat în picioare în busculadă din față porților.

După cei 5 ani de colaborare, comandanții americani îl descriau pe Rashid drept „un colaborator prețios care a înfruntat focurile dușmanilor și a salvat viețile unor militari ai SUA”.
Însă, în 2013, contractul lui n-a fost prelungit, după ce a picat un test poligraf. Când, ulterior, a depus dosarul pentru viza specială de imigrare, solicitarea a fost respinsă automat. După revenirea talibanilor la putere, Abdul a trimis un mesaj disperat jurnalistei CNN cu care stătuse de vorbă la începutul verii.

„Nu vreau să fiu omorât de talibani, o să-mi taie capul dacă mă găsesc. Va rog să mă ajutați!”, a spus Abdul Rashid Shirzad.

Abdul Rashid Shirzad și familia sa au ajuns în siguranță

CNN și-a activat contactele cu o echipă de securitate care colabora cu parașutiștii britanici. În mai puțîn de o oră erau în perimetrul aeroportului, datorită britanicilor.

Dar bucuria le-a fost scurtă. Neavând viza, pușcașii americani nu le-au dat voie să treacă de punctul următor de control. Au urmat 7 ore de discuții frenetice între Londra, Atlanta, Virginia și Kabul. După ce identitatea lui Rashid a fost, în sfârșit, confirmată:

„Suntem în terminal, am reușit!”, a strigat acesta.

Au așteptat 2 zile în aeroport, alături de alte mii de compatrioți, până când au fost îmbarcați într-o aeronava militară. După 20 de ore, erau din nou în mișcare.

„Suntem așa de emoționați! Nu știu unde ne duc, sper să fie Statele Unite!”, a mai adăugat Abdul.

Visul lor a devenit realitate. Poate că inima le-a rămas în Afganistan, dar viitorul lor se clădește acum pe alte cordonate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

(VIDEO) Ceremonia lopeții, la Spitalul Regional. Olguța a venit...

Astăzi a avut loc ceremonia de „spargere a solului”...

ȘTIRI GdS